Gymnázium Nad Alejí pomáhá znevýhodněným

Gymnázium Nad Alejí je druhý nejlepší zaměstnavatel lidí se znevýhodněním. Mezi šestnáckou nominovaných zaměstnavatelů v Praze je i základní škola Červený vrch.

Hlavní foto

Vítězem čtvrtého ročníku soutěže Stejná šance se stal Hotel Art Deco Imperial. Jde o klání zaměstnavatelů, kteří v běžném prostředí dávají práci handicapovaným. Další místa obsadily dvě školy, Gymnázium Nad Alejí z Prahy 6 a Metropolitní univerzita Praha.

Handicapovaní mají mnoho potíží už v běžném životě, s hledáním práce je to ještě horší. A to přesto, že podle zákona musí firmy s více než 25 pracovníky zaměstnávat čtyři procenta zdravotně postižených. Často se ale z˙této povinnosti raději vykupují, to zákon taky umožňuje. Do státní kasy ročně zaplatí 2,5 násobek průměrné měsíční mzdy. Gymnázium nad Alejí si raději do svého týmu vzalo handicapovaného Jana Vacka a nabídlo mu práci knihovníka.

"Určitě to nebylo jednoduché. Setkával jsem se dost často s˙odporem. To bylo u takových firem dost jakoby komerčních, že chtěli, aby každý člověk uměl anglicky, aby byl i pohybově zdatný," říká knihovník Jan Vacek.

"Podobné soutěže jako je Rovná šance, mají firmy motivovat k˙zaměstnávání postižených. O to je třeba velmi ocenit. Radnice Prahy 6 nyní mapuje celé území městské části a připravuje program Bezbariérová Praha 6 pro zlepšení pohybu handicapovaných spoluobčanů po území," doplnil radní prahy 6 Ondřej Balatka.  

Soutěž "Stejná šance" proběhla ve čtyřech krajích České republiky. Je určená firmám, které v běžném pracovním prostředí zaměstnávají lidi se znevýhodněním. V letošním, již čtvrtém ročníku, byly oceněni zaměstnavatelé z Libereckého, Pardubického, Ústeckého kraje a z Prahy. Záštitu nad všemi ročníky soutěže převzala Hospodářská komora České republiky.

Cílem veřejné soutěže bylo poděkovat zaměstnavatelům, kteří jednají odpovědně v oblasti zaměstnávání a vyzdvihnout jejich celospolečenský přínos. Dávají lidem, patřícím do skupiny ohrožených dlouhodobou nezaměstnaností, na běžném pracovním trhu stejnou šanci jako mají ostatní a tím aktivně přispívají k jejich začleňování do společnosti.

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže proběhlo 14. dubna 2010 v Praze, Libereckém, Pardubickém a Ústeckém kraji.

Celkem bylo do čtvrtého ročníku soutěže nominováno 52 firem prostřednictvím 119 nominací.

Ze 16 firem, nominovaných v Praze, se vítězem čtvrtého ročníku soutěže Stejná šance – Zaměstnavatel 2010 stal Art Deco Imperial Hotel .

Druhým oceněným zaměstnavatelem je Gymnázium Nad Alejí z Prahy 6 a na třetím místě se umístila Metropolitní Univerzita Praha, o.p.s.

Další firmy, nominované do soutěže v Praze: Archiv Akademie věd, Commerzbank, pobočka Praha, Česká televize, Four Seasons Hotel Prague, a.s., Jabok - Vyšší odborná škola sociálně pedagogická a teologická, Jóga v denním životě, Kartonie, s.r.o., McDonald"s Černý Most II., Pekařství Moravec, Pelit servis, s.r.o. Společnost pro podporu lidí s mentální postižením v České republice, o.s., Tesco Stores ČR, a.s. hypermarket Tesco Nový Smíchov a hypermarket Tesco Skalka, Základní škola Červený vrch z Prahy 6.

Odborné komise v jednotlivých krajích, vyhodnocovaly podle předem stanovených kritérií firmy, které dokázaly udělat nejvíc při zaměstnání znevýhodněného člověka.

Kritériem hodnocení v soutěži je například typ uzavřeného pracovně právního vztahu, délka pracovního vztahu, typ znevýhodnění zaměstnance v souvislosti se zastávanou pozicí, úprava pracovních podmínek, pracovní doby, ale i účast zaměstnance na neformálních firemních akcích, celkový přístup pracovního kolektivu, vstřícnost vedení firmy apod. Nominována nemohla být firma s více než padesáti procenty zaměstnanců se znevýhodněním ani chráněná dílna.

Odborné komise byly složeny ze zástupců krajských úřadů práce, hospodářských komor, odborníků z řad agentur pro podporované zaměstnávání a uživatelů této služby,

Související články

Služba Senior taxi bude od dubna rozšířena o jeden vůz navíc. Radnice Prahy 6 službu nabízí od loňského října a od té doby vydala seniorům již téměř 900 průkazů a celkem se od té doby uskutečnilo již více než 1500 jízd. Vzhledem k velkému zájmu o tuto službu se vedení radnice rozhodlo přidat jedno vozidlo.

Celý článek20. 3. 2024