Gruzínské národní kroje ve Skleňáku

„Čocha“ nebo „Kartuli“, tedy tradiční mužské a ženské oděvy, jsou na skicách k vidění ve Skleněném paláci. Rozmanitost Gruzie, která se pyšní vlivem mnoha kultur, se odrazila i v pestrosti tamních krojů. Každý region má vlastní národní oděv a jejich podoby na svých skicách zachytil gruzínský umělec Lado Gudiashvili. Výstavu zahájila gruzínská velvyslankyně v ČR Mariam Rakviashvili společně s radní městské části Prahy 6 Evou Smutnou.

Hlavní foto

Autor děl Lado Gudiashvili letech 1919-1926 studoval v Paříži a byl stálým zákazníkem slavné malířské kolonie „La Ruche“. Po návratu do Tbilisi se připojil ke „Společnosti gruzínských umělců“, která přispěla k nové éře gruzínského umění. Většina vystavovaných skic vznikla v letech 1918-1921, v době první nezávislosti Gruzie. Nezávislost trvala krátce, ale kulturní politika se tehdy už vydala směrem podpory demokracie a národní identity.

Národní kroje jsou při slavnostních příležitostech k vidění v Gruzii dodnes. Tradiční ženský oděv je velmi elegantní. Dlouhé šaty jsou přepásané, se zdobeným živůtkem a dlouhými klopami. Podle pokrývky hlavy se také dalo rozlišit, zda je žena vdaná, nebo například čerstvě ovdovělá. Typickými barvami šatů jsou červená, žlutá, bílá, modrá nebo zelená. Výlohy Skleněného paláce na náměstí Svobody budou zdobit do konce května.