Galerie pro onkologické pacienty

Minulý týden byla slavnostně otevřena galerie pro onkologické pacienty, jejich blízké a podporující umělce v ulici Na Dionýsce 14. S nápadem vybudovat tuto galerii přišlo občanské sdružení Gaudia proti rakovině. Záštitu nad akcí převzala MČ Praha 6.

Hlavní foto

Smyslem galerie je vytvořit příjemné umělecké centrum, ve kterém se lidé budou setkávat. Mohou zde diskutovat nad uměním, odpočívat, relaxovat a nabírat sílu. Galerie dává onkologickým pacientům možnost výtvarně vyjádřit své pocity a nálady a rozvíjet své umělecké sklony. Prostor, který zde dostanou, je motivuje a podporuje jejich snahu o uzdravení. Stejně tak důležitá může galerie být i pro blízké a příbuzné, kdy jim pomůže k alespoň chvilkovému zapomenutí na starosti spojené s nemocí.

„Naděje vždy existuje, pokud člověk chce. A aby chtěl, musí mít motivaci. Proto jsme zde, abychom podpořili projekt Galerii pro onkologické pacienty a uměním je motivovali. Jak řekl Anton Pavlovič Čechov „Umění je zvláštní a krásné tím, že se v něm nedá klamat.“ Tímto citátem uvedla galerii radní MČ Praha 6 Mgr. Veronika Vymětalová. Rovněž projektu popřála mnoho krásných uměleckých děl a pacientům nevšední zážitky, které je potěší a motivují.

První vernisáž přibližuje výtvarný pohled na svět očima dětských pacientů z Nadačního fondu Krtek z MŠ a ZŠ při FN Motol. K vidění jsou i díla již zavedených umělců. Sdružení Gaudia proti rakovině, o. s., jako jediné nabízí psychoterapeutické a psychosociální služby pacientům a rodinám přímo u lůžka nemocného.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024