Festival Paměti národa otevře Strahovský stadion veřejnosti

Festival Paměti národa od čtvrtka 29. 9. do soboty 1. 10. nabízí veřejnosti unikátní hudební, divadelní, filmový i výstavní program.

Hlavní foto

Na podiu vystoupí Barbora Poláková, Lenka Dusilová, Igor Orozovič, Circus Brothers. Připraveny jsou projekce filmů o 2. světové válce, komunismu, přednášky a komentované prohlídky jindy nepřístupných míst na Strahovském stadionu. Festival doprovodí i výstava autovraků z kyjevské oblasti. 

 Během tří festivalových dní představí Paměť národa řadu svých aktivit  –⁠⁠⁠ dokumentaristiku, besedy s redaktory i pamětníky, pořádá přednášky k tématům totalitních režimů 20. století. V rámci programu návštěvníci mohou diskutovat například s historikem Eduardem Stehlíkem nebo s Václavem Marhoulem po promítání jeho filmu Tobruk. Na večerních koncertech na jednom pódiu zahrají hudebníci, kteří vyrůstali po sametové revoluci, s písničkáři, kteří tvořili ještě navzdory komunistickému režimu. Vystoupí Barbora Poláková, Vladimír Merta, Lenka Dusilová, Thom Artway, Igor Orozovič nebo Jaroslav Hutka. 

 Rozstřílené a jinak zničené vraky aut z Irpině, Buči a Hostomelu vystavené na Strahově ukazují tragédii války a nelidské zločiny, kterých se dopouštějí ruští vojáci na Ukrajině.  „Kolem spálených a rozstřílených aut jsme rozmístili panely, na kterých si přečtete příběh rodiny, která auto vlastnila. Každý vystavený vrak má dotykový ovladač, kterým spustíte audio příběh z Ukrajiny. Jedná se o dramatické osudy lidí, kterým se takřka zázrakem podařilo dostat se z ruského obklíčení. Jejich domy a auta byla však zdemolována ruskými okupanty,” popisuje výstavu Kristýna Bardová tisková mluvčí organizace Post Bellum, která Festival Paměti národa organizuje. 

 „Moc si přeji, aby tato putovní výstava o Ukrajině, o tomto obrovském ruském bezpráví a zločinech, ukazující na těchto zdemolovaných autech zparchantělost války, zasáhla tisíce spoluobčanů a udrží vůli Čechů pomáhat a stát na straně přepadené Ukrajiny,” říká Mikuláš Kroupa, ředitel Post Bellum, zakladatel Paměti národa.  

 Organizátoři chtějí festivalovým programem oslovit různé generace. Děti se mohou vydat po stopách prapodivných tvorů Pižďuchů, zahrát si obří piškvorky nebo tvořit ve výtvarném koutku. A kromě koncertů zvou na slam poetry, práce studentů architektury, diskuze s historiky i komentované procházky stadionem.

 Strahovu jako místu konání se bude věnovat samostatná programová sekce. Ta se zaměří na jeho historii  –⁠⁠⁠ na sokolské slety, spartakiády a zdejší studentské protirežimní protesty. Diskutovat se bude také o budoucím využití stadionu, jehož jižní tribuna se má díky spolupráci Paměti národa a hlavního města Prahy přeměnit v muzeum totalit. V plánu je zde otevřít Institut Paměti národa Praha, který bude vyprávět dějiny 20. století pomocí moderních technologií a osobních příběhů.

 Festival Paměti národa je realizován s finanční podporou hl. m. Prahy, MČ Praha 6 a Státního fondu kultury.

 Podrobný program je uveden na festival.pametnaroda.cz