Festival Open House Praha opět zavítá i do Prahy 6

Svátek městské architektury, festival Open House Praha, se uskuteční od 16. do 22. května. Osmý ročník festivalu zpřístupní o víkendu veřejnosti zdarma 101 budov na území hlavního města, včetně řady objektů v Praze 6.

Hlavní foto

Letošní program je věnovaný připomínce narození několika významných architektů působících v Čechách. Organizátoři připomínají slovinského architekta Jože Plečnika, od jehož narození v lednu uplynulo 150 let, ale také pražské stavby českých architektů Pavla Janáka (140 let výročí narození), či Vojtěcha Ignáce Ullmanna, který se narodil před 200 lety.

Jednou z novinek bude otevření Vily Lanna v Bubenči. Ta byla původně postavena jako letní odpočinkové sídlo pro průmyslového podnikatele a sběratele umění Vojtěcha Lannu. Autorství je připisováno dvojici architektů – Vojtěchu Ignáci Ullmannovi a Antonínu Viktoru Barvitiusovi. Honosná budova v sobě nezapře inspiraci antikou a italskou renesancí. Od roku 1957 je Vila Lanna ve správě Akademie věd ČR a v současné době slouží jako konferenční a ubytovací zařízení pro pracovní a slavnostní příležitosti.

 Poprvé bude otevřena i funkcionalistická budova bývalého Státního reformního reálného gymnázia, jejímž architektem je jeden z čelních představitelů avantgardy v architektuře Evžen Linhart. Zajímavá je na ní i práce s přirozeným světlem, která se promítla do tvaru a členění oken budovy. Gymnázium zde sídlí od roku 1919, po roce 1989 zde vznikla polyfunkční instituce zahrnující VOŠ, SOŠ a gymnázium.

 Stejně jako loni bude možné navštívit i jednu z dominant Dejvic a vrcholné dílo socialistického realismu v československé architektuře – Hotel International Praha. Ten vznikl původně jako ubytovna pro vojáky, později byl tento koncept rozšířen do hotelu pro vojenské důstojníky a generály. Díky tomu je součástí suterénu budovy protiatomový kryt s kapacitou až 600 osob, který bude v rámci festivalu zpřístupněn.

 Součástí programu jsou i budovy kampusu Dejvice. Poprvé se otevře Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRK) ČVUT v Praze, který vznikl v budově původní Technické menzy od Františka Čermáka a Gustava Paula. Její rekonstrukcí a realizací nové desetipatrové budovy s unikátní pneumatickou fasádou byl pověřen Čermákův žák Petr Franta. Nyní je nová Budova A sídlem rektorátu, pracoven a laboratoří, zatímco zrekonstruovaná Budova B se stala zázemím pro kanceláře, posluchárny a novou menzu. Celý projekt byl oceněn Grand Prix architektů a ocenění získal i v Německu. Jako v minulých letech bude v dejvickém kampusu možné navštívit budovy Národní technické knihovny, Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR, Fakultu stavební a Fakultu elektrotechnickou ČVUT v Praze.

 K nahlédnutí budou opět tribuny jednoho z největších stadionů na světě – Velkého strahovského stadionu. Ten byl postaven na místě stadionu, který vznikl pro Všesokolský slet roku 1926. Soutěž na realizaci vyhrál architekt Alois Dryák, po jeho smrti v jeho díle pokračovali Ferdinand Balčárek a Karel Kopp. Areál byl postupně dostavován až do poloviny 70. let minulého století. V současnosti se jedná o chátrající kulturní památku, kde funguje mimo jiné tréninkový areál a správní budova AC Sparta Praha. Kvůli památkové ochraně části areálu jsou otázky ohledně budoucího využití celého objektu či jeho rekonstrukce stále otevřené.

 Ve festivalovém týdnu je od 16. května připraven doprovodný program – přednášky, diskuze a speciální komentované procházky. Kompletní program festivalu najdete na www.openhousepraha.cz.

Open House Praha je součástí mezinárodní sítě festivalů Open House Worldwide, které se konají v 50 městech po celém světě. Díky zapojení stovek dobrovolníků, kteří pomáhají s otevíráním budov, je Open House Praha nejen kulturním svátkem města, ale také jedinečnou akcí s komunitním a sociálním přesahem.

Festival se i letos koná pod záštitou starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře.