Festival Open House na šestce otevře 14 budov

Festival otevřených budov Open House Praha se letos koná od 15. do 21. května. 9. ročník svátku městské architektury o víkendu zdarma zpřístupní veřejnosti více než 100 budov v Praze, z toho 14 na území Prahy 6. Součástí jsou komentované procházky, přednášky a diskuze.

Hlavní foto

Poprvé bude v rámci festivalu zpřístupněn Terminál 4 na Letišti Václava Havla, showroom společnosti ekolo.cz, Bořislavka Centrum a vila Marianne Gellertové-Petschkové – Muzeum literatury. Jedním ze tří architektů, jimž je letošní program věnován, je Antonín Viktor Barvitius, který se narodil před 200 lety. Při této příležitosti bude zpřístupněna bubenečská Lannova vila.
Letos poprvé se pro veřejnost po rozsáhlé rekonstrukci otevře administrativní a odbavovací budova mezinárodního Letiště Václava Havla, Terminál 4, nejstarší část pražského letiště určená pro vládní delegace. Funkcionalistická budova z návrhu architekta Adolfa Benše získala ihned po svém dokončení v roce 1937 zlatou medaili na Mezinárodní výstavě umění a techniky v Paříži. Nahlédnout půjde do prezidentského či vládního salonku, kde byl hostem americký prezident Barack Obama nebo papež Jan Pavel II.

Koho zajímají novostavby, měl by se vypravit do Centra Bořislavka, kde se moderní architektura potkává s uměním. V Ruzyni zas lidé dostanou možnost dozvědět se více o budově neobvyklého „padajícího“ tvaru, kde se nachází showroom elektrokol.

Většina budov je otevřena po oba dny od 10 do 18 hodin. Konkrétní časy zpřístupnění a další informace (např. o bezbariérovosti) najdete na www.openhousepraha.cz/festival-2023. Vstup do budov je zdarma. Festival se koná pod záštitou starosty MČ Praha 6 Jakuba Stárka.

Související články