Festival ambasád: chutě, vůně a kulturu z celého světa poznáte v Dejvicích

Největší mezinárodní street food festival „Festival ambasád Food & Culture“ se uskuteční v sobotu 10. června od 8 do 20 hodin na Vítězném náměstí. Jeho unikátní pojetí spočívá v tom, že prezentace jednotlivých zemí zajišťují především jejich ambasády, honorární konzuláty, či hospodářské komory. Jedná se, co do počtu zúčastněných zemí, o zcela výjimečnou akci, přičemž velvyslanci se akce osobně účastní.

Hlavní foto

„Praha 6 je historicky sídlem diplomatických zastoupení řady zemí. Troufám si dokonce tvrdit, že je zde jejich největší koncentrace. O to více mě těší, že mohu zahájit již šestý ročník této pestrobarevné přehlídky kultur, tradic a hlavně jídla. Osobně mám velkou radost, že zde letos mohu přivítat i zástupce našeho partnerského města Dijon,“ říká starosta městské části Praha 6 Jakub Stárek.

„Festival ambasád Food and Culture patří k unikátním akcím i v rámci celé Evropy. Vyrostlo nám pod rukama něco, co zásadně překračuje hranice Prahy 6. A stále to roste. Letošní ročník bude co do počtu ambasád největší, tak už jen doufáme, aby vyšlo počasí,“ dodává radní pro kulturu a volnočasové aktivity Jan Lacina.

Na stáncích jednotlivých zemí budou připraveny originální tradiční pokrmy, které jsou charakteristické pro jednotlivé země a jsou často ze surovin a koření, které jsou pro nás méně obvyklé a někdy i neznámé. Do vaření se zapojují i pracovníci ambasád a nezřídka i sami velvyslanci a velvyslankyně a jejich rodiny, nebo příslušníci, jednotlivých zemí, kteří v Praze trvale žijí. Pro některé ambasády vaří i známí kuchaři.  Veškerá nabídka je přizpůsobena myšlence Farmářských trhů přinést kvalitní suroviny pro kvalitní gastronomii.

Návštěvníci, kterých v předchozích ročnících obvykle dorazilo na akci kolem 15 tisíc, vědí, že budou moci ochutnat nepřeberné množství pokrmů většinou velmi typických pro dané země. K mání budou i rozličné nápoje, zmrzliny, sladkosti a dezerty, ale i drobné upomínkové a originální umělecké předměty. Kromě toho je připraven i bohatý program, který organizátoři naplánovali až do 20 hodin a ve kterém se představí soubory ze zapojených zemí.

Zahájení se letos opět ujme skupina BLABUBURO, následovat budou thajské lidové tance, loutkové vystoupení z Brazílie (Gilberto Conti), za Mexiko Mariachi Azteca de Praga, kulturní vystoupení za Indii, sbor ze Slovinska, lidové tance z Kosova, tradiční hrdelní zpěv a tanec z Mongolska, lidovky z Moldavska, tradiční bosenské písně, těleso Limbora ze Slovenska, taneční skupinu Sahar Group za Palestinu, K-pop dance group Monster Crew za Jižní Koreu a zpěvačku Kamilu Asgarovu za Azerbajdžán.

Účast na letošní přehlídce chutí potvrdila také partnerská města Prahy 6 německý Bayreuth, chorvatská Poreč a francouzský Dijon.

Součástí festivalu je i tradiční Trh na Kulaťáku, který se koná každou sobotu od 8 do 14 hodin. Návštěvníci si mohou zakoupit farmářskou produkci, jak jsou zvyklí, květiny, občerstvení a další produkty.

Vstup na festival je zdarma. Pořadateli jsou Městská část Praha 6 a zapsaný spolek Farmářské Trhy, organizátor Trhů na Kulaťáku.

Seznam zahraničních účastníků festivalu:

Afgánistán, Alžírsko, Argentina, Arménie, Ázerbájdžán, Bhútán, Bosna a Hercegovina, Brazílie, Bulharsko, Filipíny, Ghana, Gruzie, Chorvatsko, Indie, Indonésie, Irák, Japonsko, Jihoafrická republika, Jemen, Kapverdy, Kolumbie, Kongo DR, Kosovo, Kuvajt, Malajsie, Maroko, Mexiko, Moldavsko, Mongolsko, Myanmarský svaz, Nigérie, Pákistán, Palestina, Peru, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Saudská Arábie, Slovensko, Slovinsko, Srbsko, Súdán, Sýrie, Švýcarsko, Taiwan, Thajsko, Tunisko, Turecko, Vietnam, Ukrajina, Zambie

Více info https://www.trhynakulataku.cz/festival-ambasad/

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024