Farmářské trhy měly druhé pokračování

Farmářské trhy, které měly na Vítězném náměstí premiéru, se dnes opakovaly. Rozhodl o tom velký zájem lidí a také výsledek anket.

Hlavní foto

Farmářské trhy zůstaly na Vítězném náměstí, byl jim však vyčleněn větší prostor, mezi stanicí autobusů směr Suchdol a VŠCHT, přímo vedle parkingu na Jugoslávských partyzánů, aby se lidé snáze dostali ke svým oblíbeným stánkům.

Zvýšil se také počet stánků. Pořadatelé se tentokrát soustředili zejména na obohacení objemu zeleniny a ovoce, který činil třetinu celkové nabídky. Větší prostor měly květiny a sazenice, sýry, i nadále bylo možné nakoupit si pekařské výrobky, uzeniny, pštrosí maso, výrobky kozích farem apod. Hitem Trhů by se staly uzené ryby z Jižních Čech, jihočeské hovězí a vepřové maso, bezlepkové uzeniny a zmrzlina z kozího mléka. Výběr prodejců opět zahrnoval široký geografický záběr od Polabí, Vysočiny až po Jižní Čechy.

Výrazně se zlepšilo také občerstvení na místě trhů díky spolupráci s pražskou kavárnou Mamacoffee, která je vyhlášena uplatňováním kávy a čajů fairtrade (obchodní strategie ke snížení chudoby a udržitelnosti světa). K mání byly i bio palačinky a mnoho dalšího.

Snahou pořadatelů bude do budoucna nabídnout pravidelný rytmus opakování farmářských trhů, ze součtu anket mezi návštěvníky přímo na místě a na internetových stránkách vyplynulo jako nejlepší četnost jednou za 14 dní. Nabídka se bude měnit v závislosti na zemědělské sezóně. Návštěvníci budou nadále moci nakupovat kvalitní zeleninu, ovoce, květiny a sazenice, mléčné a pekařské výrobky, med, uzeniny, vybraná masa, sýry, víno, houby a další.

Další z možností rozvoje trhu, jsou například tzv. bedýnky – rozvoz vybraného zboží přímo do domu, recepty ze sezónních produktů a prezentace známých kuchařů.

FAKTA Seznam stánků

Otevírací doba trhů byla od 8 do 14 hodin

1. Květiny Expres
2. Lanka Cakes
3. Radnice Prahy 6
4. MF DNES
5. Ovoce a zelenina z Litoměřicka
6. Brambory z Vysočiny
7. Ovocné sady Bříství
8. Pekařství Pištec Kolín
9. Kozí farma Licibořice
10. Vinařství Bunža Bzenec
11. Řeznictví a uzenářství Klepiš Uhlířské Janovice
12. Farma rodiny Němcovy Netín
13. Pekařství a cukrářství Štefan Orlické Podhůří
14. Biofarma Držovice
15. Jablka a hrušky z Českého středohoří
16. Dobré houby Prachatice
17. Zelárna Zelík Starý Kolín
18. Kozí farma Březí a Celozrnné pekařství Rožmitál pod Třemšínem
19. Pěstitelská pálenice a moštárna Lhenice
20. MamaCoffee Praha
21. Living květinářství Praha
22. K4Wines Čechy a Morava
23. Uzenářství Sváček Kolín, Bělušice, Davle
24. Pivovar Ferdinand Benešov
25. Jihočeští rybáři
26. Bezlepkové uzeniny Hluboká nad Vltavou
27. Zahradnictví Molhanec Poděbrady
28. Pohankové bio palačinky Stříbrná Skalice
29. Medový ráj Maxov
30. Chocco pralinky Litomyšl
31. Rodinný ovocný lihovar Žufánek Boršice
32. Zahradnictví Malešice
33. Pštrosí farma Studánka Židovice
34. Zelenina a ovoce Roudnice nad Labem
35. Chráněná dílna Eliáš Praha 6
36. Proutěné košíky z Moravy
37. Květinářství Andreas Praha

Zdroj: Gurman Association, organizátor trhů

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024