Evropský týden mobility 2015

Slavnostní finále Evropského týdne mobility proběhne 21. a 22. září v Dejvické ulici!

Hlavní foto

Magistrát, který tuto akci zastřešuje pod záštitou radní hlavního města Prahy RN Dr. Jany Plamínkové (STAN /Trojkoalice), připravil pro veřejnost program s cílem poradit, jak namíchat „dopravní koktejl“, aby přesun po Praze byl rychlý a ekologický.  Mottem letošního ročníku je „Choose Change Combine: (v češtině “Vyber. Změň. Zkombinuj”), tedy nalezení co nejvíce efektivní kombinace pěší, cyklistické a MH D dopravy. Snaží se ukázat, že kombinace dopravních prostředků pro přesuny po městě se opravdu vyplatí. Ať už z pohledu komfortu, času nebo ceny – jak pro uživatele, tak pro jeho okolí – město.

Dejvická ulice se promění v pěší zónu

Vyvrcholení celého týdne proběhne právě v Praze 6 – během pondělí a úterý (21.–22. září), kdy bude Program akce je koncipován jako soubor tří tematických okruhů: „Škola hrou“, „Sdílená Praha“ a „Měníme naše město“. Speciální  zábavný a vzdělávací program je připraven pro děti ze základních a středních škol.

Alternativy k automobilové dopravě představí organizace, jakými jsou ROPID, Dopravní podnik hl. m. Prahy, ČVUT , Městská policie, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Zažít město jinak a mnoho dalších účastníků.

„Jsme rádi, že můžeme hostit tak důležitou a velmi prospěšnou akci. Dejvická ulice obyvatelům šesté městské části ukáže, co může tato důležitá obchodní třída i bez aut nabídnout. Tímto krokem jsme se v tradici podobných aktivit znovu přiblížili standardům dalších velkých evropských metropolí,“ uvedl Ondřej Kolář, starosta městské části Praha 6.

„Lidé na Dejvické budou moci načerpat inspiraci pro rychlejší, levnější a příjemnější cestování po Praze. K bezplatnému zapůjčení budou připravena elektrokola, své služby nabídnou carsharingové společnosti. K dispozici budou také dva stánky, kde budeme sbírat podněty, jak Dejvickou revitalizovat,“ řekla zástupkyně starosty Petra Kolínská (SZ ).

Rámcový program

9.00 – 20.00 – program pro děti i dospělé (infostánky)

20.00 promítání filmů v Kinobusu

Informační stánek Městské části Praha 6 nabídne (od 9 do 20 hodin v pondělí a od 9 do 18 hodin v úterý) informace o projektech

  • Tramvaj na Dědinu a do Suchdola
  • Zóny placeného stání 
  • Modernizace železnice Praha Kladno s odbočkou na letiště
  • Revitalizace ulice Bělohorská
  • Zelená Malovanka
  • Obchvat Vítězného náměstí (Svatovítská – Evropská)

 

Speciální pozornost budeme věnovat podnětům na revitalizaci ulice Dejvická.

„Na obou koncích dočasné pěší zóny se budou moci lidé stát spoluautory pocitové mapy a zapisovat svoje návrhy na revitalizaci. Je to první krok k oživení a zkulturnění jedné z hlavních obchodních tříd Prahy 6, “ uvedl Martin Polách (ANO).

Informace o dopravním režimu pro rezidenty a provozovny

Ulice v úseku Na Hutích – Eliášova bude pro automobilový provoz uzavřena od 21. září 2015 (00:00 hod.) do úterý 22. 9. (22:00 hod.).

Informace pro rezidenty

Pro rezidenty je zajištěna náhradní místa na parkovištích u Vítězného náměstí a v garážích ve Wuchterlově ulici. Zájemci o garantované bezplatné stání si mohou vyzvednout potřebné informace a povolenku v informačním centrum v přízemí radnice Prahy 6  (Čs. armády 23/601, Praha 6).

Informace pro provozovatele obchodů

S ohledem na omezení automobilového provozu žádáme provozovny o přizpůsobení času dodávek zboží, a to vždy od 6.00 do 8.00 po oba dny.

Podrobnější informace o změnách dopravního režimu jsou k dispozici na  informační lince + 420 236 003 100 každý všední den od 14. 9. od 9.00 do 16.00