"DOKTORFEST 2013" představí známé lékaře jako umělce

V pátek 24. a sobotu 25. května 2013 proběhne v Písecké bráně a jejím okolí první ročník multižánrového festivalu lékařů a lékařek, kteří se vedle své profese věnují i umělecké činnosti. Připravena je výstava obrazů a fotografií, autorské čtení, přehlídka hudebních skupin od žánru klasiky přes jazz, rock, blues až po punk. Vstup je zdarma.
Hlavní foto

Místo konání:  Písecká brána, K Brusce 5, Praha 6

Termín: pátek 24. května 2013 od 18 hodin, sobota 25. května od 11 hodin

Záštitu nad Doktorfestem převzali: Doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSs. a Ing. Marie Kousalíková – starostka MČ Prahy 6.

„Cílem festivalu je představit veřejnosti renomované lékaře a lékařky bez bílých plášťů “, přibližuje hlavní myšlenku pořadatelů akce Ivana Kovářová ze společnosti Taktum. „Doktoři  pro tentokrát vystoupí v roli hudebníků, malířů, fotografů nebo spisovatelů.“

Festival v pátek v podvečer zahájí komorním klavírním koncertem doc. Jaroslav Plas a zazní několik árií v podání MUDr. Karolíny Ivkovské. „Medicína je život, muzika je láska,“ říká známý oční lékař Imran Zangi, též známý jako vynikající perkusista. V rámci festivalu se představí i jako malíř. Jeho obrazy budou spolu s fotografiemi MUDr. Jiřího Steinbacha a MUDr. Lenky Mrázkové součástí výstavy, kterou budou mít zájemci možnost navštívit i po skončení akce. V rámci večera zazní také verše a ukázky z beletrie – samozřejmě z pera lékařů a lékařek.

„Správnej doktor musí bejt pořádnej rocker,“ odpovídá na otázku, jak se hodí povolání lékařů k rockové muzice, protagonista kapely Bílá nemoc MUDr. Zdeněk Hříbal. Právě on byl jedním z otců myšlenky uspořádat festival. V sobotu dopoledne vypukne soutěžní přehlídka, kde se vedle již zmíněné Bílé nemoci představí B.LUES, Bratři v rytmu s perkusemi Imrana Zangiho, Dědova míza, Dick´o Brass, Kokeš jazz trio, Lazareth, S. D. R., Status 3, Školení sester, The Villains a další skupiny, kde je mezi hudebníky zastoupen alespoň jeden lékař. Odborná porota složená z lékařů, hudebních kritiků a dalších zajímavých osobností posoudí výkony kapel a vyhlásí vítěze soutěže. Hlasovat mohou i návštěvníci festivalu, které při příchodu jistě potěší cedule „vstup zdarma“.

Po oba dny bude programem provázet herec a fyzioterapeut Pavel Kříž.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024