V ulici Ankarská byla slavnostně otevřena Alej česko-turecké spolupráce

Slavnostního otevření aleje se zúčastnil velvyslanec Turecké republiky Egemen Bagis, starosta městské části Praha 6 Jakub Stárek a zástupkyně starosty partnerského města Muratpasa Oya Kansu.

Hlavní foto

V rámci ceremoniálu, jehož se zúčastnila celá řada velvyslanců, bylo vedle odhalení cedule s názvem parku, také zasazení stromu přátelství. Samotná rekonstrukce parku ještě neskončila. Budou zde ještě vysazeny lísky do pravidelného stromořadí.

Alej byla slavnostně otevřena při příležitosti oslav 100. výročí vzájemné diplomatické spolupráce mezi oběma zeměmi. Česko-turecké bilaterální vztahy jsou tradičně přátelské a byly navázány v roce 1924, rok po vzniku Turecké republiky. Kdy tehdy mladé Československo otevřelo diplomatické styky s demokratickými národy. Tomáš Garrigue Masaryk a Mustafa Kemal Atatürk byli osobnostmi, které před 100 lety iniciovaly navázání diplomatických vztahů mezi našimi zeměmi.

Samotná alej a park obsahují řadu prvků, které odkazují na důležité milníky naší vzájemné spolupráce, např. letopočet v dlažbě, připomínka slavnostního otevření parku na lavičkách a další.

Praha 6 tak získává nejen další prostor pro pořádání společných kulturních akcí, ale přidává další bod na kulturní mapě hlavního města Prahy.

Na rekonstrukci parku se významnou měrou podílela turecká strana. Park je osazen lavičkami a skýtá tak kolemjdoucím příjemné místo pro odpočinek.

Související články

Po třech týdnech od oficiálního převzetí správy zpřístupňuje městská část Prahy 6 areál zámku Veleslavín veřejnosti. Slavnostní otevření se uskuteční 20. června v 17 hodin. Návštěvníci zde najdou místo k odpočinku, trávení volného času s dětmi a otevírá se tím i možnost pro pořádání akcí a kulturních festivalů nejen pro místní spolky.

 

Celý článek18. 6. 2024