Divadlo Spejbla a Hurvínka se objeví na Dlabačově

Až koncem listopadu zahájí svá pražská představení zatím na provizorní scéně v hotelu Pyramida na Dlabačově Divadlo Spejbla a Hurvínka. Důvodem je rozsáhlá rekonstrukce domu v jeho dosavadním působišti v Dejvicích, kde hraje od poloviny 90. let.
Hlavní foto

Radnice letos plánuje rekonstrukci domu, ve kterém divadlo sídlí. Tím dojde i k rekonstrukci celého divadla. "Při generální přestavbě divadla jsme měli hlavní slovo. Vždyť, kdo zná potřeby divadla lépe než my, co v něm pracujeme. A musím říct, že jsem s výsledkem i s velkorysostí Prahy 6, která do divadla nemálo zainvestuje, velmi spokojena a jsem za ni moc vděčná," řekla ředitelka divadla Helena Štáchová a dodala: "Zvýší se především elevace sálu, což je v divadle, které hraje především pro děti, velmi důležité. I malé děti uvidí na jeviště a dlouháni nebudou trýzněni nedostatkem prostoru pro nohy. Divadlo zkrásní, bude mít v nabídce výtah pro invalidy, všeobecně se promění kulturní, hygienické a technické zázemí."

Rekonstrukce domu a divadla má začít v dohledné době a trvat zhruba rok. Do rekonstruovaného prostoru odpovídajícího evropským normám se má tato scéna vrátit koncem roku 2009.

"I proto byl pro nás závěr sezony hektický. Hledali jsme a nakonec také nalezli prostor v kinosále hotelu Dlabačov, který nám vyhovuje a má odpovídající parametry. Museli jsme však přestěhovat i archiv, loutky, kulisy a kanceláře," řekla ředitelka této scény Helena Štáchová.

I proto přivítala, že hlavní město Praha zastavilo chystanou transformaci pražských divadel, která se na tuto scénu rovněž vztahovala. První zářijová představení budou patřit mimopražským divákům. Konkrétně to budou od 7. září diváci v Pardubicích, pak v Klatovech, Novém Boru, v Havlíčkově Brodě a v Táboře, kde populární loutkáři uvedou nejnovější inscenaci nazvanou Jak pan Spejbl prášil a představení nazvané Hurvínkova cesta do Tramtárie. V jednom případě se dostane na projekt určený dospělému publiku To nejlepší se Spejblem a Hurvínkem, který před dvěma lety připomněl Hurvínkovy osmdesátiny.

Do Dejvic se tato scéna přestěhovala poté, co od roku 1945 půl století hrála v takzvaném hasičském domě na Vinohradech. Objekt byl vrácen Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska jako majiteli a střechu nad hlavou nalezla v bývalém dejvickém kině Svornost.

"Tam bychom chtěli kromě divadelního provozu zpřístupnit loutkové muzeum. Už proto, že v našem skladu máme na 800 loutek," uvedla Štáchová, která se letos na podzim vydá vydá i do zahraničí, konkrétně na zájezd do Německa.
"V roce 2010 si pak připomeneme tři jubilea najednou - 65 let pražské činnosti, 80 let existence naší scény a také Spejblovy devadesátiny," dodala.

Přesné datum Spejblova prvního vystoupení není známo, ale muselo to prý být na podzim roku 1920 v Loutkovém divadle Feriálních osad v Řemeslnické besedě v Plzni. Tam byl Spejbl jako cvičenec na hrazdě v přídavku dětského přestavení partnerem oblíbeného Kašpárka. Když tam Josef Skupa o deset let později zakládal první české profesionální loutkové divadlo, nemohl tušit, že se jeho dřevění protagonisté "dožijí" důchodového věku. Celých devět let Štáchová čelila žalobě Městského ústavu sociálních služeb v Plzni jakožto dědici zakladatele této scény, jehož vedení usilovalo o autorská práva na obě loutky.

Teprve loni v srpnu potvrdil Nejvyšší soud rozsudky, podle nichž patří práva jí. Plzeňský ústav chtěl žalobou docílit toho, aby Štáchová nemohla užívat ochranné známky na loutky, které podle ústavu zasahovaly do jeho autorských práv zděděných po Skupovi.

Známky zaregistroval v roce 1994 Skupův nástupce Miloš Kirschner. Po jeho smrti je jeho manželka a ředitelka divadla zdědila. Nové i historické nahrávky obou protagonistů této scény patří v nabídce Supraphonu k nejprodávanějším albům s mluveným slovem. Například CD Hurvínkovo letní dobrodružství a další s názvem Hurvínkův špalíček říkadel a písniček se v červencové hitparádě tohoto vydavatelství umístilo na pátém, respektive devátém místě.

(s využitím ČTK)

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024