Den Prahy 6: opera v lese, pivní festival i sportovní akce

Začátek září se v Praze 6 tradičně nese v duchu oslav Dne Prahy 6. Datum 4. září 1920 si městská část na základě historických souvislostí symbolicky zvolila za den svého vzniku. Jak se na každé narozeniny sluší, budou plné společenských a sportovních akcí pro veřejnost, od malých návštěvníků po ty nejstarší.

Hlavní foto

„Akce u příležitosti Dne Prahy 6 budou i letos skvělou příležitostí k sousedskému setkávání, rodinnému rozptýlení, bližšímu sepětí s městskou částí a lidmi, kteří zde žijí. Koronavirus samozřejmě nezmizel, stále je nutné chovat se obezřetně. Nicméně i tak věřím, že si všichni v Praze 6, které je letos úctyhodných 101 let, společně užijeme prima atmosféru,“ říká starosta Prahy 6 Ondřej Kolář.

 V sobotu 4. září se do Divoké Šárky po roční pauze vrátí Opera v Šárce. Od 14 hodin se zde v režii Originálního hudebního divadla v přírodních kulisách lesního amfiteátru odehraje Rusalka. „Klenot české opery jsme letos zvolili s ohledem na letošní 180. výročí narození jejího autora Antonína Dvořáka,“ komentuje místostarosta pro kulturu Jan Lacina. Divákům se představí sólisté, sbor, balet a orchestr Národního divadla. Akce se koná za podpory hlavního města a ministerstva kultury, vstup je zdarma.  

 Pro širokou veřejnost Praha 6 pořádá již 3. ročník Festivalu malých pivovarů, který se koná 4. září po celý den v místě Farmářských trhů na Kulaťáku. Účast potvrdily přes dvě desítky minipivovarů, které nabídnou pivní speciály, ležáky, pšeničná piva nebo svrchně i spodně kvašená piva. Letošní novinkou budou jablečné cidery. Pivo se bude čepovat do skla, vratných kelímků či recyklovatelného plastu. Praha 6 si pro tuto příležitost opět připravila originální džbánky s logem festivalu, které obdrží zdarma první stovka návštěvníků festivalu. Součástí festivalového programu bude mimo jiné i bohatý program, který je pro návštěvníky připravován ve spolupráci s Letištěm Praha.

„Přivítáme  opět i zástupce partnerského Bayreuthu, kteří se do festivalu zapojí s jejich pšeničným pivem a opékat budou bavorské bílé klobásy,“ láká návštěvníky místostarosta Jan Lacina.  Po celý den bude festival provázet zajímavý hudební program, který vyvrcholí koncertem kapely Bílá nemoc v 18.30 hodin.

Program oslav myslí i na rodiny s dětmi. V sobotu 4. a v neděli 5. září mohou v parku Maxe van der Stoela na Hládkově navštívit Turnaj králů. V letošním roce se bude věnovat Václavu II., který vystoupil ze stínu svého otce Přemysla Otakara II. a vytvořil z Českého království opravdovou středoevropskou mocnost. Návštěvníci se mohou těšit na rytíře na koních v královském turnaji, historickou kapelu, panoše a dvorní dámy nebo tradiční ponožkovou bitvu pro děti. Chybět nebude dobové tržiště a naučná stezka mapující život krále Václava II.

 V neděli 5. září se od 10 do 17 hodin mohou malí i velcí zapojit do soutěží v rámci sportovní akce Koloběžka DEN, který na Ladronce pořádá s podporou Prahy 6 Nadace Jedličkova ústavu. Závodní trasy, které povedou břevnovskou plání, jsou připraveny pro amatérské i profesionální závodníky. Výtěžek z akce bude věnován na podporu dětí a mládeže s handicapem.

 Oslavami Dne Prahy 6 nicméně pestrá zářijová nabídka aktivit na šestce zdaleka nekončí. Cyklisté si přijdou na své při 23. ročníku Pražské padesátky, která startuje 18. září z Dejvic a vede na Okoř a zpět, připraveny jsou také doprovodné závody pro malé cyklisty. Zájemci o historii mohou opět zhlédnout boje císařských vojsk na Bílé hoře během rekonstrukce slavné bitvy, letos 18. a 19. září.

Školní i předškolní mládež může celé září vybírat volnočasové aktivity v rámci dnů otevřených dveří a otevřených tréninků v nejrůznějších klubech a organizacích v Praze 6 během akce Měsíc zdravé šestky. A pro další inspiraci může vyrazit 11. září na Ladronkafest na břevnovskou pláň.

Nabitý zářijový program zakončí v den státního svátku 28. září hudební festival Hanspaulské slavnosti svatého Václava na louce pod hanspaulským zámečkem a 30. září přehlídka činnosti jednotek integrovaného záchranného systému v předpolí obory Hvězda na Vypichu, plná akčních ukázek práce policistů, záchranářů nebo hasičů.

Velkou nabídku aktivit přinesou podzimní dny seniorům. Fresh senior festival nabídne aktivní odpoledne pro seniory v zahradě Pélleovy vily již 13. září. Do soutěžení v netradičních disciplínách se pak senioři starší 60 let mohou zapojit 21. září v rámci akce Sportujeme v každém věku v areálu FTVS.

 

Co je Den Prahy 6?

4. září 1920 vešel v platnost zákon č. 114/1920 Sb. podepsaný prezidentem Československé republiky T. G. Masarykem, kterým se osm z deseti katastrálních území dnešní Prahy 6 stalo součástí obce se společným jménem Hlavní město Praha. Den, kdy se obce Břevnov, Bubeneč, Dejvice, Střešovice, Liboc, Sedlec, Vokovice a Veleslavín spojily do jednoho celku, vnímá Praha 6 jako symbolické datum svého vzniku. V současnosti se Praha 6 rozprostírá na území o rozloze 41,54 km2, je největší městskou částí z celé Prahy a zahrnuje katastrální území Ruzyně, Liboc, Veleslavín, Vokovice, Dejvice, Střešovice, Břevnov a části katastrálních území Sedlec, Bubeneč a Hradčany.