Dejvickou slavnost nezkazilo ani nepříznivé počasí

V Dejvicích se včera odpoledne konal již třetí třetí ročník kulturní slavnosti na počest ukončení druhé světové války v Evropě. Součástí programu bylo například vystoupení Posádkové hudby Praha, projekce částí filmu Kdyby tisíc klarinetů nebo vystoupení sólistů a orchestru Národního divadla.

Hlavní foto

Asi čtyři tisíce diváků také navštívily koncert Waldemara Matušky, po kterém následovalo vystoupení divadla Semafor nebo představení Dejvického divadla.

Podle starosty Prahy 6 Tomáše Chalupy je cílem kulturního programu v Dejvické ulici oslavit konec bojů v Evropě trochu jiným způsobem, než jak Den vítězství slaví armáda. Podle Chalupy letošní ročník poskytuje prostor kulturním institucím, které v Praze 6 sídlí, nebo mají v této části hlavního města svoji scénu.
"Je zajímavé, že i Národní divadlo je zde (v Praze 6) zastoupené díky své scéně v Šárce," upozornil Chalupa. Podle něj do Prahy 6 patří i zpěvák Waldemar Matuška.
"Je to taková pecka i proto, že je (Matuška) dlouholetým občanem Hanspaulky," řekl Chalupa.

Matuškovo vystoupení trvalo přibližně půl hodiny a jeho součástí byly také největší hity z jeho repertoáru, kterými jsou například Slavíci z Madridu, Tereza nebo píseň Holky já mám všechny rád.

Starosta se nejvíce těšil na překvapení, které nachystal Jiří Suchý. Legendární hudebník totiž slíbil přehlídku vojenských helem z druhé světové války.
"Slíbil, že podle venkovní teploty k tomu patřičně bude oděn i personál jeho slečen pracujících v divadle (Semafor)," uvedl s úsměvem Chalupa.

Proti minulým ročníkům však bylo letos chladnější a větrnější počasí. Podle diváků se to podepsalo i na tom, že letos na oslavu přišlo méně lidí než v minulých letech.
"To počasí je špatné, uvidíme, jak dlouho vydržíme," řekla jedna z návštěvnic. Počasí však nakonec diváky od návštěvy programu neodradilo a nezkazilo jim ani náladu.

Jednou z první částí programu bylo vystoupení vojenské Posádkové hudby Praha, která zahrála například melodie ze známých filmů, jako jsou Tajemný hrad v Karpatech, James Bond nebo Titanic. Následoval koncert orchestru Národního divadla, jehož součástí byly například skladby z pera Antonína Dvořáka nebo Bedřicha Smetany. Divadlo Semafor naplánovalo předvést pásmo nejslavnějších písniček. Dejvické divadlo mělo v plánu večer zahrát představení Zoltána Egressyho s názvem Šťovík, pečené brambory. Diváci se také mohli po celý den občerstvit v několika stanech, které stály kolem pódia.

Slavnost se konala v Dejvické ulici v prostoru, kterému místní říkají "u třech rohů. Podle Chalupy by slavnost mohla napomoci i tomu, že se tato část postupem času stane přirozeným centrem Prahy 6.
"Hledáme náměstí, kde by se lidé mohli shromažďovat. Uvidíme, jakým způsobem se to vyvine, záleží na místních," dodal.

Kulturní akce v Dejvicích začala před dvěma lety při příležitosti oslav 60. výročí konce druhé světové války. Druhý ročník měl za cíl vyzdvihnout spolupráci Prahy 6 s Českým vysokým učením technickým.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024