Charita v Písecké bráně

Dvě světoznámé topmodelky Tereza Maxová a Petra Němcová a jejich nadace Happy Heards Fund a Nadace Terezy Maxové představily v Písecké bráně v Praze 6 svou charitativní činnost na pomoc dětem a předaly počítačové vybavení dětem z dětských domovů ve Frýdlantě a Ústí nad Labem.
Hlavní foto

Jejich společný projekt vznikl na pomoc dětským obětem přírodních katastrof a dětem v nouzi a má za cíl vybavit počítačovou technikou školy v zemích, kde by děti k ní neměly přístup, jako například v Indonesii, Vietnamu, Kambodži a Srí Lance.

Setkání v Písecké bráně se zúčastnil i starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa, modelky Daniela Peštová a Jitka Kocurová, Paľo Habera, Petra Voláková a dalších sto hostů. Tereza Maxová a Petra Němcová po akci odletěly na filmový festival v Cannes a na charitativní módní přehlídku do Monaka.

Tereze Maxová navíc ochotně zapózovala před lavičkou s motivem dopravně bezpečnostní kampaně Dejte přednost životu, kterou radnice Prahy 6 směřuje také na děti. Kampaň byla zahájena v květnu a její oficiální podoba je na www.praha6.cz/dejteprednostzivotu

Pro záchranu a znovuoživení Písecké brány, která vznikla v rámci budování mohutného barokního opevnění na levém břehu Vltavy, vynaložila radnice Prahy 6 nemalé finanční prostředky. Nová brána, situovaná do půvabného místa Hradčan v blízkosti letohrádku Belveder, pochází z roku 1721 a byla postavena architektem Giovannim Battistou Alliprandim podle návrhu Františka Vogota.

V roce 2001 proběhla stavebně záchranná část a o rok později byly dokončeny opravy interiéru. Vzhledem k historii objektu, která předurčuje Píseckou bránu pro pořádání významných ceremoniálů, se vedení Prahy 6 rozhodlo tuto zdařile zrekonstruovanou kulturní památku využívat jako galerijní prostor.

Zrekonstruovaná Písecká brána, v atraktivní lokalitě blízko Pražského hradu, se velmi rychle stala oblíbeným kulturním a veřejně společenským centrem Prahy 6, kde se konají výstavy, svatby, společenská setkání, koncerty, prezentace Prahy 6, oslavy výročí a státních svátků, charitativní akce pro postižené a vystoupení dětských souborů, škol a spolků Prahy 6. Celoročně je v Písecké bráně otevřena kavárna, v letním období se zahrádkou.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024