Bulharští Češi v Galerii Skleňák

První letošní výstava v Galerii Skleňák je věnována dvacítce nejznámějších Čechů, kteří se svým příběhem významně zapsali do bulharských dějin a svými příběhy mohou dodnes inspirovat českou i bulharskou společnost.

Hlavní foto

Dvacet šest panelů za výlohami Skleněného paláce přináší bohatý textový a fotografický materiál, který odhaluje jen zlomek informací o životě a díle mnohých Čechů, kteří přispěli k rozvoji Bulharska po osvobození v roce 1878. Neexistuje žádná oblast veřejného života, do které by nebyla zapsána jména Čechů, kteří se svými znalostmi a dovednostmi podíleli na cestě k bulharské prosperitě.  

Expozice vznikla ve spolupráci s Velvyslanectvím Bulharské republiky a Bulharským kulturním institutem v Praze a završuje oslavy stého výročí od navázání diplomatických vztahů mezi Bulharskem a Československem. „S Bulharskem máme nadstandartní diplomatické vztahy, proto také mohla vzniknout tato výjimečná dokumentární výstava o Češích, kteří odešli, aby v Bulharsku dělali dobré jméno své vlasti,“ říká radní Eva Smutná, která má výstavnictví ve své gesci, a dodává: „Samotnou mě překvapilo, jak se čeští lidé dokázali v zahraničí prosadit, propagovat naši kulturu.“

Bulharsko se vydalo na cestu budování institucí po svém osvobození v roce 1878 rychlými kroky, tento stát prošel výraznou modernizací a mohutným vývojem na poli hospodářském i duševním.  Dlouhý proces si žádal dostatek osobností. Do Bulharska přijeli podnikaví, aktivní a pokrokoví čeští specialisté v různých odvětvích výroby. Byli to řemeslníci, polygrafové, pivovarníci, stavebníci. S Bulharskem spojilo svůj osud i hodně předních českých intelektuálů, vzdělaní učitelé, inženýři, architekti, historici, malíři, hudebníci. Mnozí Češi přijali cizí zemi, kde bydleli a tvořili, za svou druhou vlast a zůstali v ní navždy.  Řada bulharských obcí, ulic, náměstí či škol nese jejich jména. Archivní fondy a sbírky bulharských kulturních institucí uchovávají hojná svědectví o životě, působení a obdivuhodných činů českých mistrů a intelektuálů. Bulharský kulturní institut k výstavě vydal trojjazyčné album Bulharští Češi.

Výstava je k vidění za výlohami Skleněného paláce do 7. února.

Slavní bulharští Češi: Konstantin Jireček, Bratří Proškovi, Antonín Kolář, Karel Škorpil, Hermenegild Škorpil, Ivan Mrkvička, Jaroslav Věšín, Josef Pitter, Josef Schnitter, Franz Milde, Ivan Bureš, Antonín Novák, Václav Stříbrný, Ludvík Stříbrný, Josef Šmaha, Václav Dobruský, Antonín Šourek, Františka Šoureková, Vladimír Sís, Ivan Cibulka.