Břevnov ožil včera odpoledne masopustním veselím

Zábava před Popeleční středou, kterou podle liturgického kalendáře začíná období půstu, se odehrála včera Břevnově. Masopustní průvod pod názvem Strašidla upořádal Spolek břevnovských živnostníků.

Hlavní foto

"Já, starostka obce Prahy 6, uděluji všem maskám a obecenstvu právo masopustní. Čímž jest dovoleno Masopust slaviti jako zpívati, křepčiti a dobrého moku si zavdati. Naopak, zakazuje se - mračiti, plakati, láti a sváry vyvolávati. Nařizuje se - buďte dobré mysli a veselte se!"  Těmito slovy zahájila starostka Marie Kousalíková v pořadí již 17. masopust, který pořádal spolek břevnovských živnostníků. Ten letošní byl zaměřen především na strašidla.

Břevnov tak ožil včera odpoledne masopustním veselím. Tradiční průvod vyšel úderem 16 hodiny z Bělohoroské ulice k Břevnovskému klášteru. Do průvodu přišlo téměř 500 lidí, převážně dětí a jejich maminek. Zájemci, kteří si tuto zábavnou akci nechtěli nechat ujít, se dostavili v maskách strašidel s nejrůznějšími nástroji jako bubínky, řehtačky či trumpetky. Vrcholem oslav bude masopustní bál v sobotu 12. března v hotelu Pyramida.

Fotogalerie z masopustního průvodu na facebooku ZDE 

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024