Brána volného času dokořán

Tržiště volnočasových organizací přilákalo do Písecké brány více než tisíc návštěvníků.
Hlavní foto

Na akci Městské části Praha 6 se během hravého odpoledne včera představily dětské zájmové kroužky a sportovní oddíly. Šestnáct organizací připravilo pro děti výtvarné, sportovní nebo jiné zábavné aktivity, které si všichni mohli vyzkoušet na vlastní kůži.

„Jsem z Dejvic a na akci jsem dorazila s oběma syny. Jsem překvapena, kolik zajímavých organizací v Praze 6 existuje a co všechno v nich mohou děti dělat. Kluky nadchla exhibice šestiletých karatistů, takže uvažuju o jejich zapsání do oddílu,“ uvedla jedna z příchozích.

Na malé návštěvníky čekala velmi rozmanitá nabídka pro trávení volného času. V rámci soutěže „Ukaž, co umíš“ si více než 300 dětí všechny aktivity nejen vyzkoušelo, ale navíc vyhrálo pěkné ceny. Ty ale nebyly tak důležité jako kreativní tvoření ve výtvarných dílnách, možnost protáhnout si tělo společně se sportovci, zkusit hru na některý hudební nástroj, či se třeba naučit rozdělat oheň bez sirek a střílet z luku.

„Akce je skvělou příležitostí jak vyjít z naší klubovny a ukázat dětem, co všechno s námi mohou zažít,“ zhodnotil akci Pavel Weber, vedoucí oddílu Ligy lesní moudrosti.

Program probíhál navíc i na pódiu v Písecké bráně, kde děti předvedly skvělou show a dokázaly, že smysluplné trávení volného času se vyplatí. V rychlém sledu se střídala hudební, taneční a dramatická vystoupení a nechyběly ani sportovní exhibice. Nadšení publika sklidily například souboje s pravými samurajskými meči, gymnastické vystoupení, jazzrockový koncert, či hip hopová taneční smršť.

Bráně volného času dokořán udělila záštitu náměstkyně primátora hl. m. Prahy Marie Kousalíková, která na akci společně s radní Ingrid Kejkrtovou vylosovala výherce soutěží.

„Děti zde mají možnost si všechno vyzkoušet a zjistit, co je zajímá a baví, případně se spolu s rodiči rozhodnout pro kroužek či oddíl, do kterého se přihlásí,“ uvedla náměstkyně Kousalíková.

V Písecké bráně se prezentovalo šestnáct organizací:

Atelier Kaštan o.s., Centrum volného času Marie Montessori, Dětské oddíly Dálava a Oko - 45. pionýrská skupina, Dětský oddíl KRUH - Liga lesní moudrosti, Dům dětí a mládeže hl.m.Prahy - Stanice techniků, Dům dětí a mládeže Praha 6, Fotbalový oddíl SK Střešovice 1911, Junák- svaz skautů a skautek ČR - středisko Vočko, Kacubó Kenrikai Kendó dódžó Praha, Občanská inspirace - Centrum inspirace a tvořivosti, Studio PALETA, TJ Dukla Praha, TJ Sokol Praha Dejvice I., TJ Sokol Řepy - oddíl všeobecné gymnastiky Želvičky, ZUŠ Charlotty Masarykové, ZUŠ Petřiny - Nad Alejí.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024