Běžkařský areál na Strahově zůstane zachován pro veřejnost

Praha 6 a Hl.m.Praha se dnes dohodly na zachování běžkařského areálu, připraveného pro nedávné závody Tour de Ski.
Hlavní foto

Veřejnost bude moci zdarma areál využívat tak dlouho, dokud to počasí dovolí. Prognózy jsou pro fanoušky "bílé stopy" příznivé. V příštích dnech má v Praze mrznout a dokonce i připadnout sníh.

"Areál, který má 700 metrů, bude oplocený a pravidelně upravovaný, takže by si každý milovník běžkařského sportu mohl přijít na své. Považujeme to za mimořádnou příležitost, jak rozšířit pro veřejnost možnost zimního sportovního vyžití v Praze 6," řekl po jednání s hlavním městem radní Prahy 6 Jan Záruba.

Běžkařskou trať na Strahově si dnes přišlo vyzkoušet několik stovek lidí. "Sníh byl na rozdíl od pondělí, kdy zde závodili profesionální lyžaři, výborný," řekl ředitel organizačního výboru závodů Ota Linhart.

Po pondělním závodě Tour de Ski byla dnes uměle zasněžená trať na jeden den otevřena pro veřejnost. Původní záměr pořadatelů byl, že dnes večer začnou sníh odvážet do Riegrových sadů. Po jednání Prahy 6 a Hlavního města Prahy se tak však nestane a trať zůstane pro veřejnost zachována na původním místě. Každý si tak bude moci i nadále vyzkoušet trať, na které ještě včera závodili nejlepší běžkaři světa.

V roce 2008 po soutěži Pražská lyže sníh z Výstaviště posloužil k vytvoření běžkařské trati pro veřejnost ve Stromovce. V roce 2007 z Hradčanského náměstí odváželi organizátoři sníh, který byl na místě také kvůli závodu Pražská lyže, do Dolního Sedlce v Praze 6, kde byl vytvořen dočasný okruh pro běžkaře.

Video z trati 

Videoreportáž TV6 ZDE

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024