VIDEO: B. MATRAGI CHCE NA OŘECHOVCE NOVOU VILU, RADNICE JE PROTI

Praha, 19. 3. 2015 – Společnost Matragi Design, s. r. o. chce na Ořechovce stavět zcela novou vilu. Požádala městskou část Praha 6 o vydání stanoviska k nově plánovanému domu pro účely dodatečného povolení stavy. Nový dům by měl vyrůst na místě, kde v roce 2013 byla původní vila v rozporu s vydaným stavebním povolením srovnána se zemí, údajně vlivem počasím způsobené havárie. Pozemky jsou součástí Památkové zóny Vilová kolonie Ořechovka. Radnice s předloženou podobou novostavby nesouhlasí.

Hlavní foto

Blanka Matragi pro pořad 168 hodin České televize, odvysílaný dne 16. 3. 2014 na ČT 1 od 21:25 hodin uvedla: „Já jako výtvarnice, která nastudovala tradicionalismus Ořechovky, já znám historii možná víc než všichni lidi v republice, jsem s velkým respektem k tomu, k té rekonstrukci, přistupovala a tam bude stát dům, který bude opravdu hoden Ořechovky.“ 

Zároveň pro ČT tehdy uvedla: „Prostě postaví se tam něco, co bude hodno mého jména, takže já nevím, proč furt řešíte něco, co už tam není. Pojďme budovat něco, co si stát zaslouží a co bude opravdu zapsáno jednou v budoucnosti do té historie. Děkuji vám, na shledanou!“.

CELÁ REPORTÁŽ ZDE - VIDEO - ČT - 168 HODIN - 16. 3. 2014 - REPORTÁŽ ZDE: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10117034229-168-hodin/214411058250316/obsah/314366-vila-blanka

Novostavbu nelze povolovat jako dodatečnou stavbu

Dne 5. 12. 2014 byla na podatelnu MČ Praha 6 doručena žádost zástupce společnosti Matragi Design, s. r. o. „o koordinované závazné stanovisko pro účely dodatečného povolení stavby.“ Jenže v žádosti, která měla být podle svého názvu pro účely dodatečného povolení stavby je požadováno stanovisko pro novostavbu rodinného domu. Není možné dodatečně povolovat zcela novou stavbu.

Stavba původního domu byla odstraněna a nová stavba nebyla zahájena. Jedná se v tuto chvíli o posuzování nové stavby, které bude probíhat v územním řízení a stavebním řízení. V územním řízení bude městská část Praha 6 účastníkem.

Na Ořechovce bez výjimek

Dne 16. 3. 2015 bylo odborem územního rozvoje městské části Praha 6 vydáno a zástupci společnost Matragi Design, s. r. o. také odesláno vyjádření, kde se konstatuje:

„Vzhledem k tomu, že původní objekt vily byl zdemolován včetně prvního nadzemního podlaží, pozbývá předchozí posouzení přístavby k objektu platnost. Nově předkládanou stavbu je z výše uvedeného důvodu nutné posuzovat jako novostavbu, která by měla splňovat veškeré předpisy a vyhlášky bez výjimek,“ řekla Eva Smutná (TOP 09), zástupkyně starosty Praha 6 pro územní rozvoj a plánování.

Z hlediska územního rozvoje je předkládaný záměr v rozporu s architekturou Památkové zóny Vilová kolonie Ořechovka: 

  • stavba je oproti okolním vilám převýšena o jedno podlaží,
  • chybí regulovaný sklon střechy typický pro výstavbu objektů v kolonii,
  • podkroví nelze posuzovat jako podkroví, ale jako typické podlaží,
  • není dodržen vyhláškou daný rozsah zastavěnosti pozemku.

Závěr odboru územního rozvoje je pak jednoznačný: S dodatečným povolením stavby v předloženém rozsahu nesouhlasíme, nesouhlasíme s udělením výjimky ze zastavěnosti, minimální zásahy započaté stavby požadujeme odstranit.

Místo rekonstrukce demolice

Společnost Matragi Design, s. r. o. měla z listopadu 2013 povolenou rekonstrukci a dostavbu tehdy ještě stojícího domu. Vila však byla následně zbourána celá z důvodu údajné havárie a na místě zbyla díra v zemi. Nebylo dodrženo stavební povolení a místo povolených úprav byl objekt zbourán, konstatoval stavební úřad.

Jedna pokuta potvrzena, druhá zrušena

Za zbourání vily v ulici Pod Vyhlídkou 19 u vyhlášené lokality Prahy 6 – Ořechovky udělil v únoru 2014 stavební úřad Prahy 6 dvě pokuty. Jednu pokutu společnosti Matragi Design, s. r.o., která pozemek i původní vilu vlastní a druhou pokutu pak stavební firmě.

Výsledek? Obě pokutované strany se proti pokutě odvolaly. Stavební firmě odvolací orgán – magistrát hlavního města Prahy – pokutu potvrdil. V případě společnosti Matragi Design, s. r. o. odvolací orgán pokutu zrušil a řízení vrátil k novému projednání.

MÉDIA: Články je možné číst kliknutím na titulek

blesk.cz: Matragi narazila: Zbourala chráněnou vilu a chce palác. Zamítli jí ho!

ct24.cz: S podobou vily na místě zbořeného domu Matragi Praha 6 nesouhlasí

iDnes.cz:  Matragi chtěla stavět na místě zbourané vily, úřad jí stavbu zatrhl

tyden.cz: Praha 6 odmítá vilu, kterou chce Matragi postavit na Ořechovce

lidovky.cz: Praha 6 nechce novou vilu od Blanky Matragi na Ořechovce

novinky.cz: Praha 6 nesouhlasí s podobou vily, kterou chce Matragi postavit na Ořechovce

VIDEO ARCHIV: Přehrání reportáží je možné po kliknutí na titulek

4. 2. 2014 - TV Metropol - Blanka Matragi zbourala památkově chráněnou vilu na Ořechovce

18. 3. 2014 - Česká televize - Vila Blanky Matragi na Ořechovce šla k zemi - prý bez jejího vědomí

DOKUMENT: 

Stavební povolení ze dne 4. 2. 2013 - zde: http://praha6ztracitvar.cz/doku/budovy/mizejici-vily/pod-vyhlidkou-19/stavebni-povoleni-pod-vyhlidkou-721.pdf 

Na fotografii: 18. 3. 2015 - Návrhářka Blanka Matragi (vpravo uprostřed) jedná na radnici s Evou Smutnou (TOP 09), zástupkyní starosty Prahy 6 pro územní plánování a rozvoj.