21. ročník Šáreckého okruhu přivítal malé i velké

V sobotu 8. září se konal již 21. ročník Šáreckého okruhu. V průběhu tohoto 7 km dlouhého turistického pochodu rodiče s dětmi prošli oblastmi Hanspaulky, Tiché Šárky a Jenerálky. Kulturní akci připravili Přátelé Šáreckého okruhu a ZŠ Hanspaulka, která slaví 80 let svého vzniku. Nad celou akcí převzala záštitu starostka Prahy 6 Marie Kousalíková.

Hlavní foto

Známý turistický pochod odstartoval v 8:30 hodin z parčíku v Soborské ulici. Celkový čas nehrál roli, odměněni byli všichni, kteří prošli cílem. Účastníci měli možnost po cestě navštívit usedlosti Markyta, Zlatnice, Ševčice, Gabrielka, Jehněčí dvůr, Truhlářka nebo zámeček Jenerálka.Děti na osmi stanovištích plnily úkoly, jejichž téma bylo díky výročí ZŠ Hanspaulka „tak trochu školní“, a za ně dostávaly razítka do tzv. žákovské knížky. V cíli dostaly medaile a po malém občerstvení přišla řada také na dětské divadelní představení. Akce zaznamenala velký ohlas - zúčastnilo se jí více jak 200 návštěvníků.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024