Unikátní Dobrodružné hřiště Na Kocínce bude nejen pro děti otevřené celý červen

Praha 6 otevře na celý měsíc červen ukázkové dobrodružné hřiště, takzvané Adventure Playground. Jde o hřiště, které si děti staví samy.

Na začátku je prázdný oplocený pozemek se zásobou různých materiálů, například dřeva, provazů, stavebních materiálů a dalších doplňků. Z nich si děti postupně staví svůj vlastní svět. Děti se zde učí odhadovat vlastní síly, překonávat výzvy, tvořit z různých materiálů, pracovat s nástroji, domlouvat se mezi sebou a vzájemně se respektovat. V zahraniční známý koncept Adventure Playground je stavební hřiště, které je svobodným místem pro děti a jejich dobrodružné nápady.

„Tento unikátní projekt, který je zatím znám spíše za hranicemi naší republiky, se poprvé objevuje právě u nás na Šestce. Opět to dokazuje fakt, že naše městská část je vždy o krok napřed a nebojí se nových a progresivních věcí,“ říká k projektu starosta městské části Praha 6 Jakub Stárek.

Na hřišti budou přítomni školení lektoři, kteří jim rádi poradí a zapůjčí nářadí, různé herní prvky a materiál na tvoření. Nejvhodnější věk dětí, pro které je hřiště určeno, je osm až patnáct let a tyto děti sem mohou přijít i samostatně, děti do sedmi let věku v doprovodu starší osoby. Projekt je první pilotní ukázkou tohoto druhu hřiště v České republice.

„Jde o možnost volné hry a zajímavého a tvůrčího trávení volného času pro větší děti. Věřím, že se zde tento model hřiště, velmi oblíbený například v Německu, ujme a bude dále šířit," říká Petr Palacký, radní pro životní prostředí a klima.

Hřiště bude zdarma otevřené od 4. do 27. června, vždy od úterý do neděle od 14 do 19 hodin.

Po dohodě je možná i návštěva školních skupin během dopoledne (kontakt: carolina.sidon@gmail.com).
9. června od 16 hodin jsou všichni zájemci zváni na představení projektu pro širokou veřejnost spolu s diskusí.

„Z mého pohledu, jako radní pro školství vítám podobné aktivity, které přispívají k rozvoji dětské fantazie a především manuální zručnosti, jelikož dnešní děti mají ve volném čase spíše jinak zaměřené aktivity. Proto je možnost pobytu na čerstvém vzduchu a týmová práce jednoznačnou prioritou. Věřím, že si děti tyto aktivity zamilují,“ říká místostarostka městské části Praha 6 Mariana Čapková.

„Odbornou diskuzi o dobrodružné hře a aktuálních potřebách dětí ve městě vedeme již řadu let. Adventure Playground Na Kocínce bude místem, které tyto potřeby naplňuje a zároveň je pro nás skvělou zprávou, že Šestka chce být městem přátelským k dětem,“ doplňují iniciátorky projektu architektka Mirjana Petrik a pedagožka Carolina Sidon ze spolku Města přátelské k dětem.

V průběhu června jsou v plánu další akce pro školy a studenty vysokých škol.

Na realizaci se podílí městská část Praha 6, Dům dětí a mládeže HMP a spolek Město přátelské k dětem, který řadu let toto téma popularizuje. Vstup na hřiště je z ulice Na Kocínce nedaleko křižovatky s ulicí Kadeřávkovská.