PRAHA 6: MĚSTSKÁ ČÁST UDĚLILA DALŠÍ ČESTNÁ OBČANSTVÍ A CENY MČ PRAHA 6

Praha – 4. 9. 2015 – Cenu Městské části Praha 6 pro rok 2015 převzali bývalý československý atlet, diskař Imrich Bugár, český hudební skladatel Jan Hanuš a československý cestovatel a publicista Jiří Hanzelka.

Celkem šest osobností získalo letos čestné občanství Prahy 6. Novými nositeli tohoto titulu jsou in memoriam český malíř, grafik, filmový scenárista a režisér František Vláčil, in memoriam generál Karel Kutlvašr, in memoriam český fyzikální chemik, objevitel a zakladatel polarografie a nositel Nobelovy ceny za chemii Jaroslav Heyrovský, scenárista a výtvarník Zdeněk Smetana, český neurochirurg, přednosta Neurochirurgické kliniky Ústřední vojenské nemocnice Praha a 1. LF UK Vladimír Beneš a český katolický kněz, bohemista, lingvista a pedagog Petr Piťha.

Čestná občanství uděluje městská část každý rok v rámci Dne Prahy 6 jako projev úcty a ocenění za hrdinství, osobní statečnost, celoživotní zásluhy a mimořádné umělecké výkony. Čestné občanství je udělováno od roku 2002.

Obě ocenění byla předána už počtrnácté v Hotelu International Praha.

 

Den Prahy 6

Na základě historických souvislostí si datum 4. září zvolila Praha 6 jako den svého vzniku. „Před 95 lety se několik obcí na území dnešní městské části stalo součástí hlavního města. Umožnil to zákon, který právě tento den podepsal prezident T. G. Masaryk,“ dodává starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).