PRAHA 6: JAK NEJLÉPE UCTÍT PAMÁTKU SIRA NICHOLASE WINTONA?

Praha – 8. 7. 2015 – Osobnost sira Nicholase Wintona je pevně spjata s Českou republikou a Prahou. Vzhledem k tomu považuje i městská část Praha 6 za vhodné pojmenovat některé z pražských míst po tomto výjimečném člověku a hrdinovi. Právě v Praze 6 je místo jako stvořené k takové poctě. Je jím „náměstíčko“ mezi Kafkovou a Wuchterlovou ulicí, které dosud nemá jméno.

Vzhledem k tomu, že ze zachráněných dětí se staly osobnosti, je pak výběr Prahy 6 jako rezidenční a reprezentativní části hlavního města tou nejdůstojnější volbou,“ říká starosta městské části Praha 6 Ondřej Kolář (TOP 09). „A decentnost a skromnost prostoru „náměstíčka“ odpovídá povaze Nicholase Wintona. Praha 6 půjde ráda příkladem ostatním obcím, které jistě Wintonovu osobnost poctí obdobně,“ dodává starosta.

 

Důležité je, že pro místní občany nový název nepřinese žádné dodatečné změny, takže nebudou muset měnit adresu. Rada městské části proto doporučila Radě hl. m. Prahy, aby schválila pojmenování veřejného prostoru dnešního „náměstíčka“ na náměstí Nicholase Wintona.

 

Náměstíčko získalo v roce 2008 Cenu poroty v soutěži Stavba roku. Jedná se o kamenné náměstí s vodní kaskádou, sochami koní, stromy, zelení a prvky parteru. Pod plochou je dvoupatrový podzemní parking pro 116 vozidel se schodištěm a výtahem vedoucím na povrch. Od svého otevření v roce 2008 čeká na pojmenování.

 

Mezi dětmi, které Winton zachránil, byli například bratr rabína Karola Sidona Julius, sestřenice bývalé americké ministryně zahraničí Madeleine Albrightové Dagmar Šímová, známá britská pediatrička Renata Laxová, kanadský novinář Joe Schlesinger či filmový režisér Karel Reisz.

 

Wintonova rodina – jak se nazývají zachránění lidé a jejich potomci – má dnes víc než 5 000 členů.

O Wintonově neuvěřitelné skromnosti svědčí skutečnost, že o záchraně českých dětí mlčel celých padesát let.