Sněhová pohotovost v ulicích. Praha 6 odklízí sníh, kde na to vlastník komunikace nestačí

Celkem 161 brigádníků tzv. Sněhové pohotovosti letos vysílá Praha 6 do ulic za účelem odklizení sněhu a odstranění náledí. Městská část tak na vlastní náklady zajišťuje zimní údržbu v lokalitách, kde ji negarantuje vlastník komunikací, tedy hlavní město Praha.

Sněhová pohotovost Prahy 6 se stará o uklízení chodníků na sídlišti Dědina, v Sedlci, na Hanspaulce, v části Střešovic, Břevnova, Vokovic a Ořechovky. Jde převážně o úseky, které jsou špatně přístupné strojní technice. Každý z brigádníků má na starost přibližně 400 metrů dlouhý úsek, do práce musí nastoupit nejpozději v půl sedmé ráno. „Začne-li sněžit, nesmí to znamenat, že se z chodníků stane jakási překážková dráha nebo kluziště, kde se chodci obtížně pohybují a hrozí jim úraz. Jelikož nám hlavní město v určitých oblastech Prahy 6 negarantuje zimní údržbu, bereme věci do vlastních rukou a v zájmu bezpečnosti a komfortu občanů na dotčených komunikacích odklízíme sníh vlastními silami,“ říká Ondřej Matěj Hrubeš, radní Prahy 6 pro dopravu.

Projekt sněhové pohotovosti v Praze 6 úspěšně funguje již třináctým rokem. Městská část tak udržuje schůdnost vybraných komunikací pro pěší na vlastní náklady, přestože tyto jsou majetkem hlavního města. Letos k tomu využije pomoci 161 brigádníků. Ti mají kromě finanční odměny 500 korun za odpracovaný sněžný den a tisíc korun za tzv. dosažitelnost od úřadu k dispozici i pracovní náčiní a posyp. „Každoročně se nám hlásí lidé, kteří jsou spolehliví a o práci mají zájem,“ říká Jiří Hannich, mluvčí Prahy 6, a doplňuje: „Náklady na Sněhovou pohotovost se odvíjejí od počtu sněžných dnů, minulý rok mírně přesahovaly částku dva miliony korun.“

Praha 6 současně zajišťuje zimní údržbu skrze dodavatelské subjekty. Sdružení firem CDV služby a Pražské služby se stará o oblast Vokovic, Ruzyně, Střešovic, centrální části Bubenče a Dejvic a také Kladenskou ulici a Ořechovku. Společnost SNEO, servisní organizace městské části, se stará o úklid Břevnova, Ořechovky a Střešovic. Za tento úklid Praha 6 zaplatí ze svého téměř 6,8 milionu korun. Údržbu všech ostatních komunikací – chodníků a silnic – na území Prahy 6 má dlouhodobě na starosti Technická správa komunikací. Úklid zde probíhá podle pořadí důležitosti.

Přehled komunikací, o jejichž zimní údržbu se stará městská část, lze najít na Geoportálu Prahy 6.