DĚTI Z MATEŘSKÉ ŠKOLY JUARÉZOVA PŘIŠLY O ČTVRTINU ŠKOLNÍ ZAHRADY! STANE SE Z NÍ LUKRATIVNÍ PROJEKT?

Praha, 27. 5. 2013 – Téměř stovka dětí z Mateřské školy Juarézova má od letošního dubna zahradu zhruba o čtvrtinu menší! Soud totiž rozhodl o vydání 665 metrů čtverečních z této zahrady při vydávání pozemku v restituci. Jenže restituent nelenil a pozemek prodal obratem soukromé firmě. Městská část Praha 6 se o celé transakci dozvěděla až po jejím uskutečnění. Stane se z „dětské“ zahrady lukrativní projekt?

O vydání pozemku soukromé osobě rozhodl v září 2012 Obvodní soud pro Prahu 7 v rámci řízení o restitučním nároku. Od restituenta ho obratem odkoupila za 750 tisíc korun soukromá společnost PECKHAM Invest, s. r. o. se sídlem v Praze. Podle výpisu z obchodního rejstříku je jejím stoprocentním společníkem ELVIKOX INVESTMENTS LIMITED sídlící v Kyperské republice.

„V územním plánu je ale pozemek určený pro veřejné vybavení, proto tam školka měla zahradu. Zvažovali jsme rozšíření školky, míst je stále málo a poptávka velká. Městská část Praha 6 v žádném případě nebude souhlasit se změnou využití pozemku tak, aby si zde mohl soukromý investor začít budovat honosné sídlo nebo lukrativní byty na prodej,“ řekla Marie Kousalíková, starostka městské části Praha 6.

Považujeme za velmi podivné, že nám restituent nebyl schopen nabídnout pozemek k odkoupení, když přímo sousedí s areálem naší mateřské školy. Částku, kterou měl restituent inkasovat od soukromé firmy, by městská část zaplatila také. Dotyčný pán se na úřad s nabídkou k prodeji ale nikdy neobrátil. To může budit dojem, že zde soukromá firma plánuje předem dohodnutý developerský a jistě i lukrativní byznys.

Stane se z „dětské“ zahrady lukrativní projekt?

Celá zahrada dětem sloužila více než deset let a vedení mateřské školy teď musí měnit svoje plány. „Jde o velkou ztrátu. Na prodaném pozemku je polovina dětského pískoviště a změna vlastníka teď ohrožuje i náš projekt PROMĚNY zahrady, o který jsme už zažádali formou grantu,“ řekla Soňa Šrotová ředitelka mateřské školy Juarézova.

Pozemek o rozloze 665 metrů čtverečních si městská část pronajímala od roku 2009 od Pozemkového fondu ČR a to za celkové roční nájemné 665 korun. Proto už v minulosti žádala Pozemkový fond ČR o převod tohoto pozemku. Považujeme za alarmující, že o konání a průběhu soudního řízení a vydání pozemku v rámci restitucí nebyla Praha 6 předem nikým informována.