Praha 6 vybrala vítěze tendru o nádraží Bubeneč a určila další čtyři v pořadí

Praha 6 učinila další krok k tomu, aby na její mapě přibyl další významný bod pro kulturu, sport a volný čas. Rada městské části dnes schválila doporučení devítičlenné výběrové komise a stanovila pořadí na prvních 5 místech z 50 uchazečů o provozování bývalé nádražní budovy Praha–Bubeneč.

„Z 50 přihlášených účastníků ‎se do finále dostalo 5 velmi kvalitních projektů. Pro mě osobně byl výběr toho nejlepšího z nich velmi obtížný," komentuje proces místostarosta Prahy 6 pro správu majetku, kulturu, sport a volný čas Jan Lacina /STAN/.

Z pěti finalistů porota označila ve 2. kole za nejzdařilejší projekt autorů Richarda Preislera, Martina Kontry a Martina Krba nazvaný "Stanice 6". Za nimi stojí již realizované projekty jako Bajkazyl, Bike Jesus, Fuchs 2, vinobar Dvojka či galerie Šachta. V závěsu za nimi se umístili provozovatelé populární Klubovny Povaleč v pražských Dejvicích s projektem "Nádraží Bubeneč". Na třetím místě se umístil projekt novinářů Petra Orálka a Karla Škrabala "Nádraží Bubeneč – stanice kultury, sportu a zábavy." Čtvrtý skončil projekt Divadla bratří Formanů s podtitulem "nádraží, kam se vrací život, i když vlaky už tu nestaví". Pátí skončili provozované Kasáren Karlín.

"Bude to první bývalá nádražní budova v Praze, která dostane natrvalo nový smysl a život. Mimo Prahu už takové zdařilé projekty existují, ale v hlavním městě to bude premiéra," ‎uvedl místostarosta Jan Lacina "Nechceme, aby nádraží Bubeneč dopadlo stejně tragicky, jako budova nádraží Praha–Vyšehrad, z níž jsou po třiceti letech přešlapování ruiny. V tomhle chce být Praha 6 osvícená. Soutěž máme úspěšně za sebou, teď nás čekají intenzivní práce na rekonstrukci budovy," vysvětluje místostarosta.

Praha 6 nyní chystá rekonstrukci objektu, na níž se má budoucí nájemce ideově podílet. Nádraží bude podle předešlé shody v radě městské části pronajato na 10 let za 100 tisíc korun ročně. Radnice proto v budoucím chodu bývalého nádraží klade silný důraz na veřejnou službu. Zprovoznění nádraží očekává radnice v roce 2021.