Zvyšujte daně, nabádá magistrát radnice. Sám přitom peníze neposílá

Zaklínadlo jménem rozpočtové určení daní by za normálních okolností mělo radnicím přinášet peníze na běžný chod. Ať už jde o financování školství nebo výdaje na provoz státní správy – výdej občanských průkazů nebo stavební úřady. Praxe však vypadá úplně jinak. Například na 1 žáka dostane „velká“ Praha od státu 15 200 Kč, Praze 6 ale pošle pouhých 2700 korun. Magistrát s primátorem Hřibem v čele pak místo spravedlivého rozdělování nabádá radnice, aby zvýšily daně z nemovitosti a tím si zajistily víc peněz do svých rozpočtů.

 „Přerozdělování peněz povýšil pan Hřib na vyšší formu, Jánošíka 2.0. Sice pořád bere, ale už to nikomu nedává. Z peněz, které přijdou od státu, už radnicím pošle jen směšných 8 procent. Z toho pak platíme školy, školky a všechno ostatní. Vlastně je s podivem, že Praha vůbec funguje, evidentně jen díky jednotlivým radnicím,říká Ondřej Kolář /TOP 09/, starosta Prahy 6.

„Magistrát sedí na miliardách, přitom to není nikde vidět. Okruh se nestaví, dopravní nouzi čelí dennodenně každý z nás. Na co tedy chtějí vybrat další peníze? Na vyhrazené pruhy pro sdílené koloběžky? Piráti by si měli uvědomit, že sdílíme hlavně společné město, které rozhodně nesdílí společné představy. Čas jejich hájení, doufám, už opouští také média,“ říká Jakub Stárek /ODS/, statutární místostarosta Prahy 6 a zastupitel hlavního města.

Navýšení daně z nemovitosti bude zastupitelstvo hlavního města projednávat již tento čtvrtek. Radní Prahy 6 návrh vyhlášky odmítli už v červnu. Kromě malých městských částí ho naopak podpořily také ty v horší finanční kondici.