Ochutnejte 50 zemí světa na Kulaťáku!

Chutě, vůně a kulturu z celého světa si mohou dosyta užít návštěvníci 4. ročníku Festivalu ambasád FOOD & CULTURE. Koná se 8. června od 8 do 18 hodin v Dejvicích v prostoru Farmářských trhů. Padesát zemí zde představí pod záštitou svých ambasád gastronomii všech kontinentů.

„Naše městská část je čtvrtí s obrovskou koncentrací velvyslanectví, s nimiž úzce spolupracujeme po celý rok. Festival podtrhuje toto specifikum Prahy 6 a vzájemnou provázanost,“ říká místostarosta Jan Lacina /STAN/ a dodává, že vstup je pro návštěvníky zdarma.

Tradiční menu z jednotlivých zemí připraví na stáncích zahraniční kuchaři, na pódiu se vystřídá řada zahraničních hudebních a kulturních produkcí. „Festival každoročně přiláká do Dejvic tisíce návštěvníků. Letos se chceme i tady zaměřit na ochranu životního prostředí, proto vyzýváme všechny, kdo se na akci chystají, aby nechali auto doma a přišli poznat chutě padesáti zemí světa pěšky, anebo hromadnou dopravou,“ říká starosta Ondřej Kolář /TOP 09/ s tím, že prostor festivalu je snadno dostupný metrem i tramvají. Organizátoři také zajistili používání vratných kelímků a v celém areálu budou připraveny kontejnery pro třídění odpadu.

Standardní farmářská nabídka Farmářských trhů se po dobu festivalu se přesouvá do Technické ulice, kterou městská část na zkušební dobu dvou měsíců od května změnila v pěší zónu. Pravidelní návštěvníci trhů budou mít možnost jako každou sobotu nakoupit tradiční zboží, zeleninu, ovoce, uzeniny, nápoje, květiny, sýry, marmelády, vajíčka, mléčné výrobky, pečivo, koláče, maso, bylinky, med, rakytník. Nebudou chybět ani oblíbené restaurace. 

Akci pořádá městská část Praha 6 a Farmářské trhy na Kulaťáku, záštitu nad festivalem převzal Senát Parlamentu ČR, české ministerstvo zahraničních věcí, hlavní město Praha a Hospodářská komora ČR. Festival je letos věnovaný oslavě 30. výročí návratu demokracie a svobody, kdy lidé opět získali možnost volně cestovat mimo republiku, zároveň se hranice se otevřely návštěvníkům z celého světa.


Seznam zemí na Festivalu ambasád 2019

Země s trvalým diplomatickým zastoupením v ČR

Afghánistán, Alžírsko, Argentina, Arménie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Demokratická republika Kongo, Ekvádor, Egypt, Filipíny, Ghana, Gruzie, Chorvatsko, Indonésie, Irák, Izrael, Jemen, Kanada,
Korejská republika, Kypr, Libye, Maďarsko, Malajsie, Maroko, Mexiko, Moldavsko, Mongolsko, Německo, Nigérie, Norsko, Pákistán, Palestina, Peru, Pobřeží Slonoviny, Portugalsko, Rumunsko, Rusko, Řecko, Salvador, Severní Makedonie, Slovensko, Slovinsko, Spojené arabské emiráty,
Spojené království Velké Británie a Severního Irska, Thajsko, Ukrajina, Vietnam

 

Země bez trvalého diplomatického zastoupení v ČR

Sultanát Omán, Súdán, Tchaj-wan

 

Partnerská města městské části Prahy 6

Bayreuth – Německo, Roncegno Terme – Itálie