Praha 6 slavnostně odhalila Šabachův park

V neděli 16. září byl u příležitosti 1. výročí úmrtí spisovatele a zastupitele Prahy 6 Petra Šabacha slavnostně odhalen Šabachův park. Odpolední setkání za účasti přátel, rodiny a veřejnosti proběhlo na až dosud bezejmenném náměstíčku označovaném jako "U koní" mezi ulicemi Wuchterlova a Kafkova, hudebně doprovázené kytaristou Norbi Kovácsem a zpěvákem Janem Kalouskem.

Uctít památku a vzdát hold spisovateli, který víc než kdokoliv jiný proslavil ve svých dílech Prahu 6 a Dejvice zvlášť, přišly desítky lidí.

„Na tuhle slunečnou zářijovou neděli budu moc rád vzpomínat. A jak jsem se tam rozhlížel kolem sebe, asi nejen já. Jméno Petra Šabacha bude parku velmi slušet. Jsem zvědavý, jestli se zavede Šabacháč, Šabachák nebo Šabašák, lidé v Dejvicích jsou v tomhle ohledu velmi nápadití," říká Jan Lacina /STAN/, místostarosta pro kulturu a vzdělávání.

Slavnostní odkrytí plenty kromě zpěváka Ivana Hlase a scénáristy Petra Jarchovského asistovali starosta Ondřej Kolář a místostarosta Jan Lacina. Prvotní impuls vzešel od režiséra a Šabachova kamaráda Jana Hřebejka, který s nápadem na pojmenování prostoru vystoupil vloni na podzim na zastupitelstvu městské části. Trvalo tak necelý rok, než se jeho myšlenka dočkala přes nutná povolení a schválení realizace.