Stovky vojáků míří na Bělohorskou pláň, utkají se v Bitvě na Bílé hoře

Jedinečná rekonstrukce historické bitvy, která patří mezi největší svého druhu v Evropě, ovládne 22. a 23. září pláň u obory Hvězda v Praze 6. Již 14. ročník rekonstrukce Bitvy na Bílé hoře i letos přiláká nejen stovky tuzemských i zahraničních bojovníků, ale také tisíce návštěvníků.

Organizátoři slibují velkolepé představení plné vojenských střetů, pyrotechnických efektů, jezdců na koních, výstřelů z děl – to vše doplněno o poutavý komentář z úst herce Václava Vydry. Akci pořádá Občanské sdružení Bílá hora 1620 ve spolupráci s městskou částí Praha 6.

„Datum 8. listopadu roku 1620 se nesmazatelně zapsalo do historie českých dějin. Střet vojsk českých stavů na jedné straně a spojeného vojska Katolické ligy a císařské armády na straně druhé rozhodl o osudu celého stavovského povstání a rozhodujícím způsobem ovlivnil osud českého státu na dalších 300 let. Naším cílem je co nejvěrněji přiblížit tuto historickou událost a připomenout významnou a dramatickou etapu českých dějin. Program akce přitom přizpůsobujeme rodinám s dětmi, aby si k časům dávno minulým mohli najít cestu i ti nejmenší,“ říká hlavní organizátor akce Martin Cholinský.

„Zvlášť v letošním, výročním roce české státnosti, je důležité si připomenout milníky, které utvářely a směřovaly další vývoj českých zemí. A těší mě, že zvláště děti mohou historii zažít ve věrném a živém podání, jistě mnohem záživnějším než z učebnic dějepisu,“ říká Ondřej Kolář /TOP 09/, starosta Prahy 6.

Program na Bělohorské pláni startuje po oba víkendové dny v pravé poledne, samotná rekonstrukce bitvy pak odstartuje od 15 hodin.

„Od 12 hodin si lidé mohou užít doprovodný program v podobě hudební skupiny, šermířských ukázek, představení výcviku jednotek a dalších zajímavých vystoupení. Chybět nebude jako každý rok dobové tržiště, na kterém návštěvníci najdou desítky stánků s občerstvením a řemeslnými výrobky. Stejně tak si mohou zájemci prohlédnout dobové tábory jednotlivých vojenských uskupení. Zhruba dvouhodinová rekonstrukce bitvy, ve které se představí kromě vojáků z České republiky spolky z několika zemí Evropy, konkrétně Itálie, Slovenska, Německa, Slovinska, Maďarska, Francie, Polska nebo Chorvatska, začíná v 15 hodin. Vzhledem k velkému počtu návštěvníků doporučujeme divákům přijít s určitým časovým předstihem a zajistit si pohodlně místo,“ uvedl další z organizátorů Milan Sýkora.

Letos půjde už o 14. ročník této akce, historická fakta a tedy i hlavní dějová linie je neměnná, nicméně organizátoři přidávají každoročně i doplňkový příběh, tentokrát bude vyprávět osud otce a syna, jejichž životy zasáhla válka.

„Musím říct, že pozitivní ohlasy na akci nás opravdu těší a velmi si jich vážíme. Zahraniční účinkující neváhají jet stovky i tisíce kilometrů, aby se bitvy mohli zúčastnit, každoročně také zaznamenáváme vyšší návštěvnost z řad turistů a lidí z různých koutů České republiky, nejen návštěvníků z Prahy a okolí. Tímto bych chtěl poděkovat MČ Praha 6 za jejich dlouhodobou podporu, bez které bychom takto vysoký standard akce mohli jen těžko udržet,“ uzavřel Martin Cholinský.

Další informace najdete na webu www.bilahora.eu nebo na facebookové události www.facebook.com