Uctění památky Dne romského holocaustu

Městská část Praha 6 se připojí k uctění památky mezinárodního Dne romského holocaustu, který připomíná likvidaci tzv. cikánského tábora v Osvětimi–Birkenau v roce 1944. V těchto místech, kde stál koncentrační a vyhlazovací tábor, se již druhým rokem konají připomínkové a pietní akty. V táboře bylo zavražděno na 20 tisíc žen, mužů a dětí. Během jediné noci z 2. na 3. srpna 1944 zahynuly téměř tři tisíce lidí.

Připojení městské části Prahy 6 spočívá ve vyvěšení romské vlajky na budově radnice a podpisem Prohlášení k připomenutí Dne romského holocaustu 2. srpna 2017.

„Tato a další podobné události jsou nedílnou součástí naší historie a neměly by být nikdy zapomenuty,“ říká starosta Ondřej Kolář (TOP 09).

Při této příležitosti bude od 8. do 10. srpna na Vítězném náměstí před vstupem do metra Dejvická umístěna výstava „Zaniklý svět – Lety u Písku“, která pojednává o romském holocaustu a romské historii včetně současných témat. Jedním z nich je výkup a následné zbourání vepřína nacházejícího se v místech bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku, kde by měl vzniknout památník připomínající oběti.

„Je skutečně ostudné, že se jednání o zbourání vepřína a vybudování důstojného pietního místa vleče už 20 let. Většina politiků, kteří se na těchto jednáních podíleli, zřejmě nikdy nezamýšlela dotáhnout je do úspěšného konce,“ dodává Ondřej Kolář.

 

Ondřej Šrámek 
tiskový mluvčí
tel.:  420 220 189 177
mobil:  420 777 057 551
e-mail: