ODHALEDNÍ PAMĚTNÍ DESKY BOŽENY KROPÁČKOVÉ

V Praze dne 6. června 2017

Městská část Praha 6 dnes v Buzulucké ulici 678/6 odhalila pamětní desku Boženy Kropáčkové, která v roce 1942 ve svém bytě ukryla parašutistu, velitele výsadku OUT DISTANCE a účastníka atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, nadporučíka Adolfa Opálku.

„Letos je tomu již 75 let, co si připomínáme represe nacistického německa na československém obyvatelstvu, tzv. Heydrichády, a zároveň 75 let od statečného činu rodiny Kropáčkových, přesněji Boženy Kropáčkové a jejích dětí,“ uvedl starosta Ondřej Kolář (TOP 09). „Paní Kropáčková ukázala velkou odvahu, když ukryla ve svém bytě celkem tři parašutisty, v čele s nadporučíkem Adolfem Opálkou.“

Božena Kropáčková byla ženou plukovníka generálního štábu a příslušníka domácího protinacistického odboje Václava Kropáčka. V prosinci 1939 byl plukovník Kropáček zatčen gestapem a v roce 1943 byl Lidovým soudem odsouzen za velezradu k trestu smrti.

„Francouzský autor Laurent Binet ve své knize HHhH – Himmlerův mozek se jmenuje Heydrich, označuje atentát za největší odbojový čin v moderních dějinách. Já dodávám, že ještě většími hrdiny než v Británii vyškolení vojáci pro mě osobně byli civilní obyvatelé, kteří atentátníky s obrovským rizikem ukrývali,“ uvedl zástupce starosty Jan Lacina (STAN).

Slavnostního odhalení pamětní desky se kromě představitelů městské části zúčastní náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Josef Bečvář, autoři desky Jan Dvořák a Radko Šťastný, a také zástupce rodiny Kropáčků Jan Stejskal.

„Výsledný návrh pamětní desky ukazuje symbol v podobě čistého štítu obepnutého kruhy symbolizujícími bezpečí a jednotu, kterou se vzdává hold statečnosti paní Kropáčkové,“ dodal Ondřej Kolář.

 

 

David POLÁK

referent komunikace

Kancelář městské části

Úřad městské části Praha 6
Čs. armády 23, Praha 6
Tel.:  420 220 189 158
Pohotovostní mobil:  420 778 749 279
E-mail: dpolak{zavináč}praha6{tečka}cz
Web: www.praha6.cz