PRAHA 6 PRONAJME BYT KURDSKÉ RODINĚ V TÍSNI

Praha 6 – 13. ledna 2016 – Rada na svém dnešním jednání odsouhlasila záměr pronajmout ze sociálních důvodů byt kurdské rodině z oblasti syrského Aleppa. Členové rodiny, kteří získali v loňském roce statut azylantů, v současné době žijí v nevyhovujících podmínkách v azylovém domě v Ústí nad Labem. Praha 6 se v tomto případě jeví jako optimální destinace i proto, že se na jejím území nachází škola zaměřená na speciální arabské doučování českého jazyka.

Na dnešním jednání rady šesté pražské městské části byl jednomyslně schválen záměr pronajmout byt na území Prahy 6 kurdské rodině ze syrského Afrinu nedaleko nepokoji zmítaného Aleppa. Členové rodiny, kteří byli za dramatických okolností nuceni ze své domoviny uprchnout před represáliemi nedemokratického režimu Bašára al Assada, získali v září loňského roku oficiální statut azylantů.  

Kurdská rodina v současné době žije v azylovém domě v Ústí nad Labem v Předlicích. Tamní podmínky však nejsou pro její dlouhodobé pobývání zcela vyhovující. Rodina proto projevila specifické přání přestěhovat se do Prahy 6.  

„Naděje pro členy této rodiny na lepší život budou na území Prahy 6 výrazně vyšší, neboť se zde nachází škola pro děti i dospělé zaměřená na výuku českého jazyka, jakož i speciální arabské doučování češtiny. Navíc zde žije i malá komunita arabských občanů, která jim už v současnosti pomáhá,“ uvedla radní Milena Hanušová, zodpovědná za sociální politiku.  

Pronájem bytu platí na dobu jednoho roku. Po uplynutí této lhůty bude moct rodina požádat o jeho případné prodloužení. 

„Pomáhat potřebným takovým způsobem, aby si jednoho dne byli schopni pomoci sami, by mělo být naší prvořadou morální povinností,“ doplnil v této souvislosti starosta Prahy 6 Ondřej Kolář.

Martin Churavý, cand.soc.
      specialista vnějších vztahů a zahraničního public relations
      Kancelář městské části     
      Úřad městské části Praha 6
      Čs. armády 23
      Praha 6
      Tel.:  420 220 189 158
      Pohotovostní mobil:  420 778 749 279
      E-mail: mchuravy@praha6.cz
      Web: http://www.praha6.cz