PRAHA 6: NA DOTACE DO KULTURY PŮJDOU V PŘÍŠTÍM ROCE 4 MILIONY KORUN

Praha – 2. 12. 2015 – Kulturní projekty v Praze 6 nezůstanou „na suchu“ ani příští rok. Rada městské části dnes rozhodla o přidělení finančních prostředků v rámci prvního ze dvou dotačních programů Kultura 2016 ve výši 2 miliony korun. Druhé 2 miliony pro rok 2016 rozdělí městská část na začátku příštího roku.

„Jsem rád, že se podařilo dokončit transparentní a spravedlivý dotační program, který zahrnuje i víceleté dotace. Pro rok 2016 posíláme do dotací na kulturu desetkrát víc peněz než v minulých letech – 4 miliony korun. V roce 2017 by to mělo být 6 milionů,“ říká zástupce starosty Jan Lacina (STAN), zodpovědný za oblast kultury a školství.

 

Celkem 92 žádostí posuzovala Kulturní komise Rady městské části Praha 6. Uspělo 30 z nich, z toho 7 víceletých a 23 jednoletých. Nejvíc peněz by pak mělo získat Multifunkční centrum Dlabačov s. r. o. a také Městská knihovna v Praze. O poskytnutí dotace musí ještě rozhodnout zastupitelstvo MČ na svém dalším zasedání.

 

Radní dnes také schválili vyhlášení dotačního programu na podporu školství v Praze 6 OTEVŘENÝ SVĚT 2016. Ten vyhlašuje městská část spolu s Letištěm Praha, a. s. na podporu škol se sídlem v Praze 6, jejichž zřizovatelem je MČ Praha 6 nebo hl. m. Praha. Celkem se v jeho rámci přerozdělí 8 650 000 Kč (4 650 000 Kč z rozpočtu MČ Praha 6 a 4 miliony korun dá Letiště Praha). Podpoří konkrétně oblast rozvoje všeobecné vzdělanosti, komunitních funkcí školy, podpory výuky cizích jazyků, mezinárodní spolupráce a studijních pobytů v zahraničí.

 

„Znalost cizího jazyka je v dnešní době nutností a takový studijní pobyt v zahraničí je vlastně zkušenost k nezaplacení. Jsme velmi rádi, že dětem můžeme takovou formu studia i nadále umožnit,“ dodává starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

 

V rámci letošního ročníku tohoto dotačního programu pak získají ještě 3 základní školy celkem 38 550 korun. Jde o ZŠ a MŠ Bílá, ZŠ Pod Marjánkou a ZŠ Hanspaulka, jejichž žáci úspěšně složili jazykové zkoušky z angličtiny.