Pražané se zapojili do rozvoje města skrze digitální schránky na zpětnou vazbu

Zapojit Pražany do rozvoje jejich města, právě to byl záměr pilotního projektu zaměřeného na sběr zpětné vazby s názvem „Překonávání hranic pomocí situačních průzkumů“, kde se OICT zhostil role manažera projektu. Sběr zpětné vazby a zapojení obyvatel do městského plánování probíhal v rámci projektu CommuniCity, který je součástí evropského programu Horizon Europe financovaného Evropskou komisí.

Na Puškinovo náměstí a do parku Hadovka na Praze 6 byly na začátku dubna 2024 ve spolupráci s příspěvkovou organizací KITT6, která zajišťuje ICT služby pro Prahu 6 a její organizace, nainstalovány digitální schránky na sběr zpětné vazby. Ty jsou designované tak, aby s pomocí jednoduchých tlačítek sbíraly zpětnou vazbu od obyvatel a poskytly data, se kterými se dá pracovat při plánování lokálních projektů, jako je například rekonstrukce dětských hřišť či zlepšení bezpečnosti na problematických křižovatkách.

Díky realizovanému pilotnímu projektu jsme mohli využít komunitní data přímo z terénu
a získat tak cennou zpětnou vazbu, která velice dobře doplňuje další datové zdroje, se kterými město již nyní pracuje. Výhodou digitálních schránek na sběr zpětné vazby přímo v ulicích je také to, že zpětnou vazbu poskytnou i občané, kteří by se běžně nevyjádřili
,” hodnotí pilotní projekt Luboš Kratochvíl, generální ředitel a předseda představenstva městské společnosti OICT.

V rámci tohoto pilotního sběru dat jsme se zaměřili na zpětnou vazbu od návštěvníků místních dětských hřišť. Zajímal nás jejich názor na herní infrastrukturu i návrhy na zlepšení herních ploch pro děti. Ptali jsme se také na spokojenost/nespokojenost s veřejnými toaletami |
v blízkosti hřišť, kde jsme hodnotili čistotu, přístupnost a celkovou spokojenost uživatelů.  

A co nejzajímavějšího tento pilotní projekt zjistil? Co se týče dětských hřišť, 65 % návštěvníků tvoří lidé s dětmi do 6 let, jen 5 % lidí na hřiště doprovázelo starší děti. 66 % respondentů navštěvuje hřiště každý týden a 41 % lidí na něm zůstává hodinu i déle. Celkově je 61 % lidí spokojeno s herními prvky, které na hřišti jsou, zpětná vazba ale ukázala, že lidem chybí více zařízení pro starší děti.

U veřejných toalet je 43 % z těch, kteří je využívají, spokojených a 34 % zůstalo neutrálních, což naznačuje prostor pro zlepšení. V rámci projektu jsme se obyvatel Prahy 6 také ptali na design toalet, kde se ukázalo, že 50 % lidí je spokojených, 40 % je ale s tím, jak toalety vypadají, nespokojených.

Díky výsledkům získaným prostřednictvím digitálních schránek na zpětnou vazbu budeme moci u nás na šestce identifikovat klíčové oblasti pro zkvalitňování veřejného prostoru
a vybavenosti a plánovat jejich budoucí rozvoj tak, aby co nejvíce odpovídal potřebám občanů a komunit. Projekt zároveň ukázal, jak mohou moderní technologie výrazně zefektivnit komunikaci mezi občany a veřejnou správou,
doplňuje starosta městské části Praha 6 Jakub Stárek a dodává: “A protože se způsob sběru dat skrze digitální schránky ukázal jako velice efektivní, domlouváme se nyní společně s naší příspěvkovou organizací KITT6 a Citizen Dialog Kit na sběru dalších dat stejným způsobem.

Realizátorem a držitelem know-how na tyto schránky je spin-off belgické univerzity KU Leuven s názvem Citizen Dialog Kit. Koordinátorem projektu je pak finská městská společností Forum Virium Helsinki, která se věnuje inovačním projektům s důrazem na sociální aspekty.

„Již dříve jsme v našem výzkumu a v různých projektech v Belgii prokázali potenciál pro shromažďování lokálních poznatků pomocí sady Citizen Dialog Kit. Výzva, kterou Praha
v rámci projektu CommuniCity předložila, se dokonale hodila k našemu řešení. Umožnila nám ověřit náš inovativní nástroj i za hranicemi naší země. Vysoká čísla zapojení a využitelná zpětná vazba získaná v Praze 6 opět ukazují, jak cenné je setkávat se s lidmi tam, kde se pravidelně pohybují a žijí,přibližuje projekt Jorgos Coenen, jeden z jeho realizátorů, výzkumný pracovník Katedry architektury Katolické univerzity v Lovani (KU Leuven).

O projektu CommuniCity

CommuniCity je mezinárodní projekt zaměřený na hledání digitálních řešení pro sociální výzvy ve městech. Projekt podporuje spolupráci mezi městy napříč Evropou a nabízí platformu pro sdílení osvědčených postupů a inovací v oblasti sociálního rozvoje. Projekt CommuniCity je příkladem toho, jak mohou digitální technologie přispívat k inkluzivnější společnosti tím, že umožňují občanům podílet se na plánování rozvoje místa jejich bydliště. Praha se do projektu zapojuje s cílem zlepšit participaci občanů na městském plánování a rozvoji, a to prostřednictvím inovativního sběru zpětné vazby.