Podpora biodiverzity i dobrého sousedství

To jsou grantové programy, které vedle několika dalších každoročně vypisuje Letiště Praha na podporu a rozvoj obcí a městských částí, které jsou v okolí letiště.

V loňskem roce v rámci programu Biodiverzita podpořilo Letiště Praha celkem 13 projektů počínaje výsadbou druhově pestré louky v Hostivicích, přes vytvoření dešťového záhonu v Suchdole, až po vytváření podmínek pro výskyt bezobratlých ve Středoklukách a například zvýšení pestrosti ruzyňských agroekosystémů. Šestka loni uspěla s projektem Revitalizace živých plotů sídliště na Dědině. „V rámci sídliště jsme se dlouhodobě potýkali s adekvátním růstem keřových porostů. Díky projektu jsme mohli provést kompletní dosadbu všude tam, kde bylo potřeba, za pomocí kvalitního výsadbového materiálu a s poskytnutím dobré péče o stanoviště," říká Petr Palacký, radní pro životní prostředí a klima městské části Praha 6.
Program Biodiverzita je součástí jednoho z pěti cílů ESG strategie Letiště Praha v environmentální oblasti, a to přispět k posílení pestrosti druhů a stanovišť a zvýšit tak atraktivitu prostředí nejen pro živočišné a rostlinné druhy, ale i pro obyvatele z blízkého či vzdálenějšího okolí letiště.

Cílem je podpořit realizaci konkrétních projektů směřujících k posílení ekologické stability a zvýšení pestrosti druhů a stanovišť v okolí letiště, přispět k obnově původních krajinných prvků, propojovat staré a nové krajinné celky, zlepšit přirozené zadržování vody v krajině, ale i zvýšit vzdělanost v environmentální oblasti. Do roku 2030 je cílem podpořit padesát realizovaných projektů s cílem podpory pestrosti druhů a stanovišť a do roku 2050 realizovat celkem 100 projektů.

Program má určitá omezení, co se týče podporovaných opatření dle vzdálenosti od koridorů přistávacích a vzletových drah. Je totiž nutné respektovat podmínky ochranného ornitologického pásma letiště, jehož cílem je ochrana leteckého provozu před střety s ptáky. Letiště Praha podporuje projekty v lokalitách s přihlédnutím k ochrannému ornitologickému pásu: Červený Újezd, Dobrovíz, Horoměřice, Hostivice, Jeneč u Prahy, a další, přičemž maximální výše příspěvku činí 300.000 Kč. Do programu Biodiverzita bylo možné přihlašovat projekty až do konce května letošního roku. Následně budou projekty posouzeny a budou zveřejněny ty projekty, které získají finanční podporu.

Vedle relativně nového programu podpora biodiverzity, rozšířilo letiště i grantový program Dobré sousedství a loni podpořilo devadesát projektů v okolních obcích částkou 21 milionů korun. Pro letošní rok je letiště připraveno na program Dobré sousedství vyčlenit celkovou částku 24 mil. Kč. Projekty bylo možné letos přihlašovat až do konce června.

Letiště Praha podpořilo loni spolky, sportovní kluby a další projekty na území Prahy 6 částkou dosahující téměř 3 mil. „Podpora spolků a zájmových skupin je pro nás na Šestce jednou z priorit, na níž každoročně věnujeme desítky milionů korun. Jsem rád, že máme v Letišti Praha dlouhodobého podporovatele, který se snaží v rámci své ESG strategie přispívat místním organizacím,“ říká radní městské části Praha 6 pro sport, kulturu a volný čas Jan Lacina. Pro letošní rok má MČ v rozpočtu připraveno opět několik desítek mil. Kč na další podporu grantových programů.

Již řadu let funguje také program Otevřený svět zaměřený na podporu jazykového vzdělávání dětí na základních školách. Letiště Praha přispívá na jazykové výjezdy dětí do zahraničí a hodiny s rodilým mluvčím. V roce 2023 bylo na tyto účely školám vyplaceno 4,3 milionů korun.