111. výročí svého založení oslaví Přírodní divadlo v Šárce operou Tajemství

Již tradičně při příležitosti oslav Dne Prahy 6 se Šárkou rozezní tóny opery. Tentokrát to bude další ze slavných děl Bedřicha Smetany, opera Tajemství. Představení je také připomínkou 200. výročí narození tohoto slavného českého skladatele.

 

Na místě, kde původně stálo přírodní divadlo, vystoupí sólisté, orchestr a sbor opery Národního divadla v Praze v produkci Originálního hudebního divadla Praha. Městská část Praha 6 srdečně zve na další ročník této, již tradiční kulturní akce. V neděli 1. září od 14 hodin se rozezní opera Bedřicha Smetany Tajemství v režii Jany Divišové a Renée Nachtigallové pod taktovkou dirigenta Jana Chalupeckého.
Opera v Šárce navazuje na tradici operních představení v Divadle nad Čertovým mlýnem, zahájenou před 111 lety. V roce 2005 se podařilo operním a divadelním nadšenkyním Janě Divišové a Renée Nachtigallové, obnovit tradici přírodního divadla.
„Opera v Šárce má dlouholetou tradici a o představení pod širým nebem je každoročně obrovský zájem. Letos si připomínáme 200 let od narození tohoto českého velikána jeho operou Tajemství,“ říká radní pro kulturu, sport a bezpečnost městské části Praha 6 Jan Lacina.

Nebýt vstřícnosti městské části Praha 6, která od počátku obnovy divadelních představení v Šárce do projektu vstoupila a náklady na přípravu a realizaci oper financuje, těžko by se tuto tradici podařilo obnovit. Akci finančně podpořilo i Hlavní město Praha. Díky tomu se podařilo postupně do Šárky vrátit diváky a připomenout slavnou éru divadla, které by jinak bylo již zcela zapomenuto.

„Stejně jako bychom neměli zapomínat na důležité události našich dějin, neměli bychom zapomínat na poklady našeho kulturního dědictví. Jsem rád, že můžeme tímto počinem přispívat k zachování této skvělé tradice,“ říká starosta městské části Praha 6 Jakub Stárek.
Jak se do divadla dostanete?
Autem po ulici Evropská ve směru k Letišti Václava Havla za benzínovou pumpou MOL doprava do ulice Vokovická, pak druhou ulicí doleva do ulice V středu až na konec k parkovišti „Koupaliště Džbán“ odkud se dostanete již pouze pěšky po vyznačené cestě.

MHD: metrem trasy „A“ nebo tramvají č. 20 a 26 na zastávku Nádraží Veleslavín a odtamtud opět po vyznačené trase: ul. Vokovická, V Středu a dál označenou cestou k divadlu.

V den konání akce bude pro seniory a handicapované občany zajištěna doprava od stanice metra Nádraží Veleslavín (východ z metra směr ulice V Nových Vokovicích) od 12 hodin. Mikrobusy budou označeny plakáty.

Nezapomeňte si s sebou vzít podložky na sezení či deky a v případě deště také pláštěnky.

Vstup na představení je zdarma.

Účinkují:

Dirigent: Jan Chalupecký

Scéna a režie: Jana Divišová a Renée Nachtigallová

Kostýmní výtvarník: Josef Jelínek

Sbormistr: Lukáš Kozubík

Orchestr a sbor Národního divadla v Praze

Hudební spolupráce: Jitka Nešverová

Malina, konšel - František Zahradníček

Kalina, konšel - Martin Bárta

Panna Róza, sestra Malinova - Kateřina Jalovcová

Blaženka, dcera Malinova - Jana Sibera

Vít, syn Malinův – Aleš Briscein

Bonifác, vysloužilec – Luděk Vele

Skřivánek, zpěvák – Martin Šrejma

Mistr zednický – Jiří Hájek

Hospodská – Lucie Hájková

Jirka, zvoník – Josef Moravec

Duch frátera Barnabáše – Miloš Horák

Konšelé, sousedé, sousedky, děti, mlatci, chasníci, dudák, duchové a další….

První představení se v přírodním divadle v Šárce poprvé konalo 16. května 1913. Kapacita divadla tehdy nabízela 9 526 míst k sezení a 8 000 míst k stání. Hrací plocha měla rozlohu 4000 m2. Režisér Jaroslav Kvapil dokonce v některých inscenacích využil pro účinkující komparzisty i protější holé skály v Nebušicích. Pro návštěvníky šáreckého divadla bylo tehdy v centru Prahy zveřejňováno množství upozornění a nařízení. O tom, že se bez ohledu na počasí bude skutečně hrát, informovaly v den představení červené prapory s černým nápisem DNES DIVADLO V ŠÁRCE, které byly vyvěšovány v centru Prahy - například na kavárně Slavia u Národního divadla, nebo na bance Bohemia a na dalších místech.

 

 

Fotogalerie