Šestka kulturní II. – 2024

Číslo

2024/014

Datum vyhlášení

1. 3. 2024

Datum ukončení žádostí

14. 4. 2024

Datum zveřejnění výsledků

8. 7. 2024

Vyhlášeno usnesením

Kontakt

Kontaktní osoba: BcA. Dita Hálová, referentka Odboru kultury, sportu a volného času, tel. 220 189 641, dhalova(at)praha6.cz

Úvod

Cílem městské části Praha 6 v oblasti kultury je nabízet a podporovat kulturní programy, které reflektují potřeby obyvatel a poskytují pestré možnosti kulturního vyžití pro různé cílové skupiny vyváženě a nediskriminačně.

MČ Praha 6 si ve své koncepci rozvoje kultury na roky 2021–2030 stanovila řadu priorit a cílů, kterým se chce věnovat a které bude aktivně podporovat.

Jedním z hlavních nástrojů, které bude MČ Praha 6 využívat pro rozvoj kultury a kulturně-komunitních aktivit na svém území, jsou dotační programy Šestka kulturní.

Pro snadnější orientaci žadatelů obsahují následné řádky základní vizi a klíčové oblasti rozvoje kultury.

 

Celá ANALÝZA KULTURNÍHO PROSTŘEDÍ a KONCEPCE ROZVOJE KULTURY MČ PRAHA 6 (dále jen „KRK“) je dostupná online na https://bit.ly/analyza-koncepce.

MČ Praha 6 vyhlašuje program v rámci dotačního titulu Šestka kulturní II. – 2024 v tématu Kulturní akce a projekty na území MČ Praha 6 – Jednoleté dotace pro období květen – prosinec 2024 a víceleté dotace od května 2024 do konce roku 2025 (dále jen „Kulturní akce a projekty“).

Vize rozvoje kultury Prahy 6 – kýžený cílový stav

V Praze 6 je uspokojena kulturní a kulturně-komunitní poptávka obyvatel a zajištěno dostupné zázemí ve všech lokalitách, atraktivní pro všechny cílové skupiny. Obyvatelé jsou hrdí na historii území, zároveň podporují inovace a jsou vstřícní k návštěvníkům. Městská část se ve vybraných tématech profiluje jako lídr inovativních řešení a inspiruje samosprávy i kulturní aktéry na úrovni hl. m. Prahy i České republiky.

 

Oblasti rozvoje, které bude MČ Praha 6 podporovat a rozvíjet:

1.     Kulturní identita

Městská část bude podporovat pocit sounáležitosti u místních obyvatel a rozvíjet svoji značku navenek. Využije k tomu témata spojená s historií a rozvojem území, aktivně uchopí trendy, v nichž má díky přirozenému charakteru území potenciál rozvíjet inovativní značku v oblasti kultury a umění. Zejména dějiny, architektura a urbanismus 20. století, krajina ve městě, interakce přírody, umění a městského designu. Bude partnerem institucím hl. m. Prahy, národním institucím i soukromým iniciativám, které rozvíjí projekty s potenciálem posílit identitu i značku Prahy 6. Městská část se bude také profilovat jako tahoun v prosazování inovativních nástrojů podpory kultury a komunit v Praze i v ČR a bude inspirovat ostatní.

Městská část bude klást větší důraz na nová témata a komunikaci hodnot Prahy 6 směrem k nově příchozím obyvatelům a k návštěvníkům. MČ bude také intenzivněji podporovat rozvoj identity okrajových lokalit městské části.

 

2.     Nabídka a spolupráce

Městská část bude podporovat rozvoj aktivit celého spektra kulturně-komunitních aktérů v lokalitách a vytvářet příležitosti pro jejich setkávání a spolupráci (každoroční neformální setkání kulturních aktérů v prostorách MČ; možnost účasti na vybraném zasedání kulturní komise). Vytvoří potřebné koordinační zázemí pro pořádání kulturně-komunitních aktivit zdola jak organizacemi, tak jednotlivci a podpoří tím i méně zkušené, kteří mohou vnímat úřední procesy jako překážku, která je brzdí v jejich iniciativě (pověření pracovníka MČ zodpovědného za komunikaci se stávajícími kulturními aktéry, ale i osobami zajímajícími se o případné zapojení do kulturního dění v Praze 6). Zajistí stabilní partnerství pro instituce v území, které rozvíjí špičkový kulturní program celopražského nebo národního významu (víceletá finanční podpora celoročního provozu daných institucí). Bude také cíleně podporovat inovativní umělecké počiny, aktivně s nimi seznamovat veřejnost a napomáhat tak jejich přijetí (za využití tradičních fyzických i online cest, městského mobiliáře, zapojení sítě firem MČ a jejich propagačních nástrojů, udělováním pravidelných ocenění a soutěží pro jednotlivce i kulturní subjekty apod.) Důraz bude kladen na podporu mladých umělců a jednotlivců i organizací, které se zaměřují na vytváření nabídky pro mladé publikum.

 

3. Infrastruktura pro kulturní a komunitní dění

Městská část bude rozvíjet kulturně-komunitní infrastrukturu na celém území Prahy 6. Podpoří také její vznik v nově vznikajících čtvrtích v transformačních územích, aby se stávaly dobrým místem pro život v duchu trendu „města krátkých vzdáleností“. Základní školy budou promýšleny jako klíčová lokální infrastruktura pro 21. století. Fyzické zázemí stávajících škol i novostaveb bude vyhovovat trendům ve vzdělávání i kulturně-komunitním potřebám a sledovat současné trendy architektury a designu. Na rozvoji vnitřní kulturně-komunitní infrastruktury i veřejných prostranstvích bude spolupracovat jak s institucemi hl. m. Prahy, které spravují kulturně-komunitní a kulturně-vzdělávací infrastrukturu v lokalitách Prahy 6, tak s neziskovými organizacemi i s privátním sektorem. Do přípravy projektů bude efektivně zapojovat veřejnost, aby zajistila jejich přijetí. Praha 6 bude aktivně podporovat vytváření kulturně-komunitní infrastruktury na celém svém území jak ve vlastním majetku, tak i ve spolupráci se soukromým sektorem.

Oblastmi zájmu dotačního programu jsou mimo jiné:

  • provoz kulturních zařízení a kulturně-komunitních center (divadel, galerií, kin, hudebních klubů, kulturních center apod.),
  • divadelní, hudební, taneční a literární projekty
  • podpora vzniku audiovizuálních projektů a děl,
  • projekty z oblasti uměleckého vzdělávání,
  • ostatní mezioborové a víceoborové projekty.

Témata

1) Kulturní akce a projekty na území MČ Praha 6 – Jednoleté dotace pro období květen – prosinec 2024 a víceleté dotace od května 2024 do konce roku 2025

Podmínky účasti

 1.     Způsobilí žadatelé:

O dotace se mohou ucházet subjekty, jejichž projekty mají přínos pro MČ Praha 6, a to jak fyzické osoby, tak právnické osoby, které splňují níže uvedené podmínky. Příspěvkové organizace zřízené státem, hl. m. Prahou a městskými částmi nemohou podávat žádosti o dotaci na soustavnou celoroční činnost.

2.     Účel, na který mohou být peněžní prostředky poskytnuty

O dotaci se subjekty ucházejí na základě předloženého projektu, který sleduje cíl MČ Praha 6 v oblasti kultury a odpovídá jejím prioritám, které jsou uvedeny v úvodu. Projekty posuzuje Komise pro kulturu RMČ Praha 6 a doporučuje je k projednání a schválení orgánům MČ Praha 6.

3.     Důvody podpory stanoveného účelu vyplývají z Programového prohlášení RMČ pro období 2022–2026, kapitola Kultura. Dotace spolufinancuje náklady nezbytné na realizaci projektu uvedené v rozpočtu projektu.

4.     Na přidělení dotace není právní nárok a její finanční výše je závislá na výši schválených finančních prostředků pro předmětnou oblast v rámci rozpočtu MČ Praha 6 na rok 2024.

5.     Předpokládaný celkový objem peněžních prostředků vyčleněných z rozpočtu MČ Praha 6 na podporu dotačního programu Šestka kulturní II. – 2024 činí 2 000 000 Kč.

6. V rámci dotačního programu Šestka kulturní II. – 2024 žadatel může podat až 3 žádosti. Celková požadovaná částka nesmí přesáhnout v rámci kalendářního roku 300 000 Kč na jeden projekt.

7. O dotace v rámci tématu Kulturní akce a projekty mohou žádat pouze ty subjekty, které ve stejném období či v jeho části už nečerpají na stejný projekt dříve schválenou víceletou dotaci z programu Kultura nebo Šestka kulturní.

8. Dotace v rámci tématu Kulturní akce a projekty může pokrýt maximálně 90% celkových nákladů projektu.

9.  Mezi uznatelné náklady patří i náklady na zábor komunikace (pokud je pro konání akce nezbytný), který si pořádající subjekt zajišťuje individuálně. Dále je možné čerpat na příspěvky na mzdy, materiál nebo na propagaci projektu. Částky se uvádějí včetně DPH. Pokud příjemce dotace uplatňuje nárok na odpočet DPH u zboží nebo služby pořízené z dotace, tak nesmí částku tohoto odpočtu zahrnout do finančního vypořádání projektu.

10.  Stanovení výše konkrétní dotace: Výše dotace bude stanovena na základě splnění požadovaných kritérií. Částku doporučenou Komise pro kulturu RMČ posoudí Rada a schvaluje Zastupitelstvo MČ Praha 6.

 11.  Žádost o udělení dotace se podává na jednotném formuláři, který je k dispozici po přihlášení do webového informačního systému městské části Praha 6 na internetových stránkách MČ Praha 6 (https://bit.ly/dotaceP6). Každý projekt musí být podán na samostatném formuláři.

12.  Náležitosti žádosti jsou popsány v elektronickém formuláři, který je součástí tohoto dokumentu. Přílohy žádosti identifikující žadatele je třeba vkládat do profilu žadatele.

 13.  Povinné přílohy žádosti jsou:

  • formulář žádosti – podepsaný, který se přikládá do formuláře žádosti o dotaci, pokud není žádost podávána prostřednictvím datové schránky,

Tyto přílohy se vkládají do profilu žadatele:

a)   výpis údajů z registru osob (ROS),

b)   je-li žadatel zastoupen jinou osobou než uvedenou v registru osob doklad o pověření osoby k jednání za žadatele,

c)   doklad o zřízení bankovního účtu,

d)   údaje o skutečném majiteli právnické osoby podle zák. č. 37/2021 Sb., o evidenci skutečných majitelů ve formě tzv. úplného výpisu platných údajů a údajů, které byly vymazány bez náhrady nebo s nahrazením novými údaji, jedná-li se o evidující osobu ( esm.justice.cz

e)   informace o identifikaci osob, v nichž má žadatel podíl a o výši tohoto podílu.

Výše uvedené doklady nemusí být úředně ověřeny.

 14.  Přímo v žádosti je třeba vyplnit následující tabulku položkového rozpočtu a specifické formuláře:

  • tabulka položkového rozpisu nákladů jednoletého a víceletého dotačního programu Šestka kulturní,
  • místo konání akce,
  • počet uživatelů/účastníků/diváků/příjemců akce,
  • celkové předpokládané příjmy,
  • bilance projektu/činnosti,
  • seznam shodných cílů s aktuální KRK (1.1 – 3.2), které jsou třeba konkrétně uvést.

15.  Mezi nepovinné přílohy patří výroční zpráva, fotografie z akcí, doporučení, závěrečné zprávy z podobných akcí.

16. Termín doručení žádosti:

Příjem žádostí bude zahájen 02. 04. 2024 v 0:00 hodin a ukončen 14. 04. 2024 23:59.

Uložit rozpracovanou žádost na on-line formuláři ELEKTRONICKÉ DOTACE je možné od vyhlášení dotačního programu. Žadatel je povinen kompletní žádost vytisknout, podepsat, naskenovat a opětovně do systému nahrát nejdříve 02. 04. 2024, tzn., že na podepsané žádosti musí být uvedeno datum mezi 02. 04. 2024 a 14. 04. 2024. 

Žádost musí být podepsána elektronickým nebo naskenovaným podpisem a přiložena do elektronického formuláře nebo podána přes datovou schránku žadatele. Žádost může být také doručena podepsaná v papírové podobě poštou nebo podána osobně na podatelně MČ Praha 6.

VII.       Kritéria hodnocení (posuzování žádostí)

Posuzování přijatých žádostí proběhne ve třech kolech. V prvním kole prověří Odbor kultury, sportu a volného času ÚMČ Praha 6, zda předložené žádosti splňují všechny formální náležitosti a předloží je k posouzení Komisy pro kulturu Rady MČ Praha 6. Projekty, které nesplňují všechny požadované náležitosti, nebudou posuzovány a budou vyřazeny. 

V druhém kole bodově ohodnotí všechny postoupivší žádosti každý člen Komise pro kulturu RMČ Praha 6. Matematickým vzorcem dle získaných bodů přiřadí systém každému projektu doporučenou výši dotace.

Ve třetím kole proběhne společné jednání členů Komise pro kulturu RMČ, na kterém proběhne diskuse a v mimořádných případech může dojít k eventuálním úpravám doporučené výše dotace. Svá doporučení o rozdělení finančních prostředků poté Komise pro kulturu RMČ Praha 6 předá ke schválení orgánům MČ Praha 6.

Rada městské části Praha 6 stanovuje, že hodnocení jednotlivých členů Komise pro kulturu RMČ budou pro veřejnost anonymizována a že nebudou v oficiálních podkladech Komise pro kulturu RMČ veřejná i jmenovitě.

Komise pro kulturu RMČ hodnotí podané žádosti podle následujících kritérií:

Kulturní akce a projekty

Jednoleté a víceleté (max. 2leté) dotace:

1.    Kvalita předkládaného projektu/činnosti.

Žadatel může získat max. 60 bodů ze 100.

Význam projektu z hlediska priorit MČ Praha 6 v oblasti kultury. Posuzují se také vzdělávací a sociálně-společenské aspekty projektu (začleňování specifických skupin do uměleckých a kulturních aktivit, a to jako realizátorů, diváků, posluchačů nebo návštěvníků), potřebnost projektu a poptávka po aktivitách.
Součástí posouzení v této rovině je i kvalita zpracování projektu, schopnost srozumitelně, konkrétně a důvěryhodně formulovat jeho cíle.
Dále se posuzuje dosavadní činnost žadatele a jeho předchozí zkušenosti.

2.    Posouzení rozpočtu projektu/činnosti.

Žadatel může získat max. 40 bodů ze 100.

Přiměřenost nákladů na jeho realizaci, transparentnost, účelnost a hospodárnost plánovaného rozpočtu a schopnost zajistit pro financování projektu i další zdroje. Pokud žadatel nepředkládá žádost poprvé, je přirozenou součástí tohoto hodnotícího kritéria předchozí vyúčtování přidělené dotace za poslední účetně uzavřené období.

Minimální bodová hranice podpory je 50 bodů ze 100. O výsledcích výběrového řízení budou žadatelé informováni elektronicky po schválení orgány městské části. Výsledky dotačního řízení budou sděleny se zdůvodněním. Zaslané projekty ani jejich přílohy se žadatelům nevracejí.

Předpokládaný harmonogram dotačního titulu Šestka kulturní II. – 2024

01. 03. 2024

Vyhlášení dotačního řízení v oblasti Šestka kulturní – II. pro rok 2024 pro roční a víceleté projekty, které začínají od května 2024

02. 04. 2024 0:00

Přijímání žádostí prostřednictvím elektronického systému

14. 04. 2024 23:59

Konečný termín pro podání žádostí v elektronickém systému.

duben – květen 2024

Předpokládaný termín posouzení projektů Komise pro kulturu Rady městské části Praha 6.

Červen 2024

Předpokládaný termín projednání dotací Radou MČ Praha 6.

Červen 2024

Předpokládaný termín projednání přidělení dotací Zastupitelstvem Městské části Praha 6

Červenec 2024

Předpokládaný termín zveřejnění výsledků dotačního řízení

VIII. Zveřejnění výsledků

Zveřejnění výsledků dotačního řízení v oblasti Šestka kulturní II. pro rok 2024 zajišťuje Odbor kultury, sportu a volného času na www.praha6.cz v sekci dotace a v příloze příslušného schváleného usnesení ZMČ. Výsledky dotačního řízení budou sděleny se zdůvodněním.

IX.   Čerpání dotace

  1. S příjemcem dotace bude uzavřena veřejnoprávní smlouva o poskytnutí finančního příspěvku s vymezením účelu jeho použití podle předloženého projektu. Poskytnuté prostředky musí být použity ve stanoveném termínu výhradně na realizaci schváleného projektu.
  2. Smlouva bude obsahovat závazek příjemce umožnit pověřeným zástupcům ZMČ, RMČ a ÚMČ Praha 6 vykonání kontroly využití poskytnutých finančních prostředků. MČ Praha 6 bude prostřednictvím příslušných komisí Rady MČ a odborů ÚMČ kontrolovat plnění projektu z obsahového, programového a finančního hlediska.
  3. Smlouva bude obsahovat závazek příjemce zpracovat závěrečnou zprávu o realizaci projektu a vyhotovit vyúčtování dotace a předložit je spolu s fotodokumentací, kopiemi faktur, pokladních dokladů a dalšími případnými přílohami Odboru kultury, sportu a volného času v uvedeném termínu po realizaci akce pomocí formuláře vyúčtování dotací na portále eDotace.
  4. Příspěvek musí být v případě jednoletého dotačního programu Šestka kulturní II. - 2024 vyčerpán nejpozději do 31. 12. 2025, pokud s ohledem na odůvodněné potřeby smluvního partnera nebude ve smlouvě stanoveno jinak. V případě nevyčerpání musí být příslušné prostředky vráceny poskytovateli do data určeného ve smlouvě.
  5. Příjemce dotace je povinen v průběhu akce umístit logo MČ Praha 6 na viditelném místě, pokud to charakter akce umožnuje. Příjemce dotace je také povinen umístit logo MČ Praha 6 na všech propagačních materiálech podpořeného projektu.

Přílohy