Podpora sportovní identity Prahy 6

Číslo

2024/011

Datum vyhlášení

28. 2. 2024

Datum ukončení žádostí

21. 4. 2024

Datum zveřejnění výsledků

10. 7. 2024

Vyhlášeno usnesením

Kontakt

Mgr. Ondřej Nádvorník referent Odboru kultury, sportu a volného času, OKSVČ tel. 220 189 548 onadvornik@praha6.cz.

Úvod

Městská část Praha 6 vyhlašuje jednoletý dotační program Podpora sportovní identity Prahy 6

Cílem a prioritou programu je podpora sportovních klubů, které reprezentují MČ Praha 6 na vrcholové úrovni ve vybraných sportovních odvětvích a přispívají tak dobrému jménu Prahy 6. Poskytují kvalitní podmínky pro tělesný a duševní rozvoj dětí a mládeže, vytváří u dětí a mládeže kladný vztah ke sportu jako k celoživotní aktivitě a podporují zdraví a zdravý životní styl.

Období realizace projektů a čerpání částky z dotace:

Subjekty, které získají finanční podporu, mohou finanční prostředky vyučít v době od 1. 1. 2024 do 31. 12. 2024. Náklady, které budou z dotace hrazeny, musejí vzniknout pouze v tomto období.

Témata

Podmínky účasti

1.       Způsobilí žadatelé:

     Nestátní neziskové organizace – spolky (sportovní kluby, tělovýchovné jednoty), obecně prospěšné společnosti, zapsané ústavy atp. (dále jen způsobilí žadatelé), které:

    - se zaměřují na pravidelné sportovní aktivity členů,

    - mají působnost a sídlo na území městské části Praha 6,

    - vykonávají svou činnost po dobu alespoň 2 let

    - doloží výroční zprávu za rok 2022, včetně rozvahy a výkazu zisků a ztrát

 

2.       Nezpůsobilí žadatelé:

    - Subjekty, které nemají s poskytovatelem dotace vyřešené předchozí vyúčtování

    - Fyzické osoby a fyzické osoby s IČ

    - Obchodní společnosti

    - Příspěvkové organizace

    - Školy a školská zařízení definovaná školským zákonem

    - Církve

    - Politické strany

  

3.       Podporovaná sportovní odvětví

Na základě velikosti celorepublikové členské základy jednotlivých sportů byly vybrány čtyři sportovní odvětví:

    - Fotbal

    - Atletika

    - Florbal

    - Volejbal

Dále bude Komisí pro sport a volný čas vybrán jeden uchazeč mimo výše uvedené sporty (ze všech ostatních sportovních odvětví), který v předešlém roce dosáhl mimořádného úspěchu. Přihlásit se tedy mohou i organizace mimo výše uvedené sportovní odvětví.

 

4.       Rozdělení dotací:

5 milionů Kč bude poměrově rozděleno (dle velikosti členské základny) mezi nejlepší žadatele z jednotlivých sportovních odvětví v následujícím poměru:

  • fotbal - 35 % (1,75 mil. Kč)
  • atletika - 25 % (1,25 mil Kč)
  • florbal - 22,5 % (1,125 mil. Kč)
  • volejbal - 17,5 % (875 tis. Kč)

Až 500 tis. Kč obdrží nejlepší žadatel z ostatních sportovních odvětví.

Každý žadatel smí podat žádost pouze v jednom sportovním odvětví. 

 

5.       Účel, na který mohou být peněžní prostředky poskytnuty

Účelem dotace je podpora pravidelných sportovních aktivit dětí a mládeže a vytváření podmínek pro tělesný a duševní rozvoj dětí a mládeže, jakož i podpora zdraví a zdravého životního stylu. O dotaci se mohou ucházet subjekty na základě předložených podkladů, které sledují cíle a priority programu. Dotace jsou neinvestičního charakteru a jsou určeny na krytí provozních nákladů. Dále je dotaci možné použít jako příspěvek na školení a vzdělávání trenérů, lektorů, vedoucích pracovníků apod. Lze čerpat náklady na mzdy až do výše 30 % z přidělené částky, na drobný materiál, služby. Dotaci není možné použít na občerstvení, kancelářskou techniku a odměny pro členy v soutěžích.

Správné využití dotací bude následně předáno ke kontrole MČ Praha 6 ve formě podrobného vyúčtování a poté Kontrolnímu oddělení MČ Praha 6. Vyúčtované náklady nesmí být vykázány duplicitně ve vyúčtování případné jiné finanční podpory. Částky jsou uváděny včetně DPH.

 

6.       Doba, v níž má být dosaženo účelu: Přidělené finančníprostředky je nutné využít v období 1. 1. 2024 – 31. 12. 2024.

 

7.       Důvody podpory stanoveného účelu

Vyplývají z Programového prohlášení RMČ pro období 2022 – 2026, kapitola Sport a volný čas.

 

8.       Předpokládaný celkový objem peněžních prostředků vyčleněných z rozpočtu na podporu stanoveného účelu: 5 500 000,- Kč.

 

9.       Žádost o udělení dotace se podává elektronicky na jednotném formuláři, který je k dispozici po přihlášení do systému na internetových stránkách MČ Praha 6 (www.praha6.cz – Elektronické dotace).

Povinou součástí žádosti je také informace o umístění týmu dospělých v minulé sezoně v nejvyšší soutěži, jíž je účastníkem.

-          Fotbal – umístění A-týmu v minulé sezoně

-          Atletika – umístění družstev (mužů i žen) na posledním mistrovství ČR družstev (včetně dosažených bodů)

-          Florbal – umístění A-týmu v minulé sezoně

-          Volejbal – umístění A-týmu v minulé sezoně (v případě beach volejbalu uvede žadatel tři nejlépe umístěné hráče v kategorii Muži a tři v kategorii Ženy včetně dosažených bodů)

-          Ostatní sportovní odvětví – mimořádný úspěch v kategorii dospělých (např. vítězství v celorepublikové soutěži či mistrovství republiky, atp.)

V případě, že tým dospělých a tým mládeže jsou dva různé právnické subjekty (mají každý své IČO) je nutné doložit vztah mezi těmito subjekty (například smlouva o spolupráci atp.)

  

10.   Povinné přílohy žádosti

  1. vytištěný podepsaný formulář žádosti,
  2. výpis údajů z registru osob (ROS),
  3. je-li žadatel zastoupen jinou osobou než uvedenou v registru osob doklad o pověření osoby k jednání za žadatele,
  4. doklad o zřízení bankovního účtu,
  5. údaje o skutečném majiteli právnické osoby podle zák. č. 37/2021 Sb., o evidenci skutečných majitelů ve formě tzv. úplného výpisu platných údajů a údajů, které byly vymazány bez náhrady nebo s nahrazením novými údaji, jedná-li se o evidující osobu (https://esm.justice.cz/ias/issm/rejstrik);
  6. informace o identifikaci osob, v nichž má žadatel podíl a o výši tohoto podílu
  7. výroční zpráva z roku 2022 včetně rozvahy a výkazu zisků a ztrát. Výroční zpráva obsahuje informaci o činnosti a poslání organizace, historii organizace, zejména dosažených úspěších, lidech zajišťujících chod organizace, výčet činností, informace o rozpočtu, majetku a závazcích.
  8. informace o umístění týmu dospělých v minulé sezoně v nejvyšší soutěži, jíž je účastníkem dle odstavce VI. bodu 9.

 

Doklad o zřízení bankovního účtu může být nahrazen čestným prohlášením. Pokud již žadatel má výše uvedené dokumenty nahrány v systému na internetových stránkách MČ Praha 6 (a jsou stále platné), nemusí tak činit znovu. Pokud dojde ke změně výše uvedených dokumentů, musí je žadatel znovu doložit v aktuálním znění.

 

11.   Termín doručení žádosti:

Příjem žádostí bude od 29. 03. 2024 0:00 h do 21. 04. 2024 23:59 h. Uložit rozpracovanou žádost na on-line formuláři ELEKTRONICKÉ DOTACE je možné i před tímto datem. Žadatel je povinen kompletní žádost vytisknout, podepsat, naskenovat a opětovně do systému nahrát nejdříve 29. 03. 2024, tzn., že na podepsané žádosti musí být datum mezi 29. 03. 2024 a 21. 04. 2024.

 Žádost musí být podepsána. Nemá-li žadatel k dispozici skener, může podepsanou vytištěnou žádost odeslat poštou nebo osobně přinést do podatelny MČ Praha 6 tak, aby byla doručena na podatelnu v uvedeném termínu a úředních hodinách. Žádosti zaslané po tomto termínu budou automaticky vyloučeny. Žádosti je možné také podepisovat prostřednictvím elektronického podpisu nebo podávat přes datovou schránku, ale není to nezbytné, přiloží-li žadatel do elektronického formuláře žádost s naskenovaným podpisem.

  

12.       Kritéria hodnocení (posuzování žádostí)

Posuzování přijatých žádostí proběhne ve dvou kolech. V prvním kole posoudí Odbor kultury, sportu a volného času (OKSVČ), zda předložené žádosti splňují všechny formální náležitosti. Poté OKSVČ předloží žádosti k posouzení Komisi pro sport a volný čas (KSVČ). Žádosti, které nesplňují všechny požadované náležitosti, budou vyřazeny.

 Ve druhém kole posoudí přijaté žádosti Komise pro sport a volný čas MČ Praha 6. Komise na základě zaslaných podkladů vybere nejlepší žadatele z jednotlivých sportovních odvětví. Vybraným žadatelům bude následně rozdělena alokovaná částka dle bodu 4.

 Svá doporučení o rozdělení finančních prostředků poté komise předá ke schválení voleným orgánům MČ Praha 6 – Rada městské části (RMČ) a Zastupitelstvo městské části Praha 6 (ZMČ). Tyto orgány následně rozhodnou o udělení dotací.

 Na přidělení dotace není právní nárok.

 

13.       Předpokládaný harmonogram dotačního řízení Podpora sportovní identity Prahy 6

28. 02. 20224

Vyhlášení dotačního řízení Podpora sportovní identity Prahy 6 (úřední deska)

29. 03. 2024 0:00 h

Začátek přijímání žádostí prostřednictvím elektronického systému.

21. 04. 2024 23:59 h

Konečný termín pro podání žádostí přes webový formulář v elektronické podobě, nebo doručení písemných žádostí poštou nebo na podatelnu. Upřednostňujeme elektronickou verzi. Pokud se rozhodnete podat tištěnou žádost, musí být doručena na úřad nejpozději v den uzávěrky dle hodin pro veřejnost v podatelně. Adresa: Odbor kultury, sportu a volného času, ÚMČ Praha 6, Čs. armády 23, 160 52 Praha 6.

květen 2024

Předpokládaný termín posouzení projektů odbornou komisí Rady městské části Praha 6.

červen 2024

Předpokládaný termín projednání dotací RMČ

červen 2024

Předpokládaný termín projednání přidělení dotací ZMČ Praha 6

červenec 2024

Zveřejnění výsledků dotačního řízení

  

14.       Zveřejnění výsledků

Zveřejnění výsledků dotačního programu Podpora pravidelné činnosti sportovních a volnočasových organizací na Šestce zajišťuje Odbor kultury, sportu a volného času, a to prostřednictvím internetových stránek v sekci dotace na www.praha6.cz nebo v příloze příslušného schváleného usnesení ZMČ. Výsledky dotačního řízení budou sděleny se zdůvodněním. Zaslané materiály se žadatelům nevracejí.

 

15.       Čerpání dotace

  1. S příjemcem dotace bude uzavřena veřejnoprávní smlouva o poskytnutí finančního příspěvku s vymezením účelu jeho použití podle předloženého projektu. Povinností úspěšného žadatele bude zajistit prezentaci MČ Praha 6 na propagačních materiálech a v místě provozování podpořené volnočasové nebo sportovní činnosti. Poskytnuté prostředky musí být použity ve stanoveném termínu výhradně na realizaci schváleného projektu.
  2. Smlouva bude obsahovat závazek příjemce umožnit pověřeným zástupcům ÚMČ Praha 6 vykonání kontroly využití poskytnutých finančních prostředků. MČ Praha 6 bude prostřednictvím příslušných komisí Rady MČ a odborů ÚMČ kontrolovat plnění projektu z obsahového hlediska.
  3. Smlouva bude obsahovat závazek příjemce zpracovat závěrečnou zprávu o realizaci projektu a vyhotovit vyúčtování dotace a předložit je spolu s kopiemi faktur, pokladních dokladů a dalšími případnými přílohami Odboru kultury, sportu a volného času nejpozději do 31. 01. 2025 na podatelnu Úřadu městské části Praha 6, Čs. armády 23, Praha 6. V případě zprovoznění elektronického systému vyúčtování bude vyúčtování přijímáno pouze touto formou, nikoliv fyzicky na podatelně.
  4. Příspěvek musí být vyčerpán nejpozději do 31. 12. 2024, pokud s ohledem na odůvodněné potřeby smluvního partnera nebude ve smlouvě stanoveno jinak. V případě nevyčerpání musí být adekvátní část dotace vrácena poskytovateli do data určeného ve smlouvě.
  5. Příjemce dotace zveřejní informaci o poskytnuté podpoře na svých webových stránkách spolu s logem MČ Praha 6 (logo v křivkách k dispozici na https://www.praha6.cz/media.html v sekci Pro media).