Lenka Falušiová| Potkala jsem sebe v lese

Artium, umělecký prostor na Bořislavce, uvádí výstavu kreslířky a grafičky Lenky Falušiové s názvem „Potkala jsem sebe v lese“, která návštěvníkům představí nejaktuálnější autorčiny umělecké práce v různých formátech a výtvarných technikách: velkoformátové tušové malbě a kresbě, akrylové malbě a tisku z hloubky.

Hlavní foto

Ústředním tématem všech děl je neurčitá, tichem naplněná lesní krajina, inspirovaná pocity a vzpomínkami autorky. Autenticita, intuice a preciznost autorčiny práce, v kombinaci s neutuchající touhou objevovat ukryté příběhy, přináší osobitou výtvarnou výpověď. 

V ateliéru Lenka Falušiová zpracovává vzpomínky či pocity z prožité krajiny přímo na plátno nebo grafickou matrici. Grafická práce je pro Lenku intimní záležitostí, která vyžaduje preciznost už od samotného počátku, ať chystání matrice nebo práce s barvou, která má specifickou vůni. Proces tvůrčí práce drží autorku v neustálém napětí. Následný tisk je pro ni tím nejdůležitějším momentem, jelikož může zasáhnout přímo do průběhu – měnit obraz na matrici, dotknout se ho a experimentovat. V kontextu velkoformátových děl, které se v posledních letech staly jejím hlavním médiem, má pro autorku grafika funkci a hodnotu zejména osobního deníku, a tak je důležitým doprovodem velkých kreseb.

Podobné akce

Přijďte si s námi zazpívat, zatančit, zjistit, jakým jazykem se mluví v Mali a dozvědět se mnoho dalšího. Společně si zazpíváme i skladby jako jsou Iko, Iko, Jingo Ba nebo ukolébavku Mali Sajo.

Celý článek 10. 10. 2024